Rīgas pils un Tabakas fabrika – uz bremzēm

JAUNI TERMIŅI. Šo Rīgas pils daļu bija plānots sākt atjaunot šogad, bet pabeigt 2018. gadā. Kapelas un Remtera telpas paredzēts atjaunot sākotnējā viduslaiku veidolā, demontējot starpsienas un starpstāvu pārsegumus. Pašlaik nav zināms, kad darbus sāks un kad pabeigs © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Rīgas pils ir atjaunota tikai daļēji, bet Rīgas Tabakas fabrikas ēkās, kur bija paredzēts uz laiku izmitināt Jaunā Rīgas teātra trupu, būvnieks liedzis ieeju telpu īpašniecei valsts akciju sabiedrībai Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ). Rīgas Tabakas fabrikas telpām jau vajadzēja būt pabeigtām līdz 1. novembrim. Jāuzsver, ka līdz šā gada 1. novembrim.

Pēc tam, kad VNĪ informēja, ka vienpusēji lauž līgumu, VNĪ un Rīgas Tabakas fabrikas būvnieks RBS Skals Būvvadība sarunās iesaistīja starpnieku strīdu risināšanā jeb mediatoru, tomēr pārrunas beigušās bez pozitīva rezultāta - celtniecības turpināšanas. «Mediācijas sarunu gaitā neesam guvuši pārliecību par celtnieku spēju izpildīt pasūtījumu,» saka VNĪ sabiedrisko attiecību darbinieks Arnis Blodons. VNĪ darbinieki netiekot ielaisti objektā, lai veiktu darbu inventarizāciju. Teritoriju sargājot apsargi. Arī par iespējamiem finansiāliem zaudējumiem, kas līguma laušanas dēļ varētu būt radušies VNĪ, šobrīd netiek runāts.

Neatkarīgā pirmdien, 31. oktobrī, sazinājās ar RBS Skals Būvvadību un saņēma atbildi - ja uzņēmuma vadība uzskatīs par nepieciešamu atbildēt uz laikraksta jautājumiem, tad uz tiem tiks atbildēts.

Vakar toties vismaz jelkāda skaidrība tika ieviesta par Rīgas pils kastelas daļas rekonstrukciju un restaurāciju. Tika prognozēts, ka to pils daļu, kurā atrodas Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, atjaunos līdz 2018. gadam, lai uz valsts simtgadi muzejs varētu atsākt darbu savās vēsturiskajās telpās. VNĪ informē, ka pārskata Rīgas pils Konventa (kastelas) pārbūves un restaurācijas projekta gaitu. Proti, VNĪ iepirkumu komisija, ievērojot arhitektu un vēsturnieku viedokli, nolēmusi Rīgas pils otrās kārtas restaurācijas un rekonstrukcijas izpētes darbus nepakļaut papildu riskiem. Izpēte un arheoloģija ir obligāta, pirms sākt šī sarežģītā un apjomīgā objekta būvniecības darbus. Izpētei atvēlētais laiks ir bijis nepietiekams, jo šī pils daļa neesot pētīta 300 gadu. Tāpēc vakar tika pārtraukta iepirkuma procedūra Rīgas pils Konventa (kastelas) pārbūvei un restaurācijai. Nu jāgaida, kādi termiņi būs noteikti pils pilnīgai atjaunošanai.

Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš aģentūrai LETA sacījis, ka svarīgi saprast, cik ilgi process ievilksies, jo muzejam jāpielāgojas šiem tempiem. Viņš norādīja, ka pagaidu telpas Brīvības bulvārī 32 un Lāčplēša ielā 106/108 ir pietiekami labas un muzejs ir apmierināts, ka neizkrita no aprites.

***

UZZIŅAI

Rīgas pils restaurācija un rekonstrukcija tiek veikta divās kārtās: Pirmā kārta - Rīgas pils priekšpils un Austrumu piebūves rekonstrukcija un restaurācija, kas sākta 2009. gadā un pabeigta 2015. gada 1. novembrī; otrā kārta - Rīgas pils kastelas daļas restaurācija un pārbūve, ko bija plānots sākt šogad un pabeigt 2018. gadā

Otrās kārtas gaitā plānots atjaunot un restaurēt Rīgas pils kastelas daļu 10 150 kvadrātmetru platībā, kas ietver pagrabstāvu, 1., 2., 3., 4., 5. stāvu, bēniņus. Tāpat projektā paredzēta Hurna bastiona kā kastelai piegulošās teritorijas rekonstrukcija, kā arī kastelas pagalma labiekārtošana. Paredzēts veikt arī arheoloģisko izpēti.



Svarīgākais