Nākošgad no uzņēmējdarbības riska nodevas ieņēmumiem būs novirzīti teju 500 000 eiro

© Scanpix

Maksātnespējas administrācijai (MNA) 2017.gadā no uzņēmējdarbības riska valsts nodevas ieņēmumiem tiks novirzīti 484 538 eiro, liecina Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotie grozījumi noteikumos.

Atbilstoši informatīvajam ziņojumam 2017.gadā kopējie ieņēmumi no uzņēmējdarbības riska valsts nodevas un ieņēmumi no atgūtajiem līdzekļiem plānoti 3 211 435 eiro apmērā. Paredzēts, ka MNA kapacitātes stiprināšanai, tostarp darba algu palielināšanai, jāpalielina iestādes finansējumam novirzāmā uzņēmējdarbības riska valsts nodevas daļa - programmai "Maksātnespējas procesa pārvaldība" ieņēmumi no nodevas gadā tiek paredzēti 16% jeb 484 538 eiro apmērā.

Šie līdzekļi ir paredzēti ne tikai iestādes darbinieku atalgojuma palielināšanai, bet arī informācijas sistēmu un tehnisko risinājumu uzturēšanai un attīstībai.

Iepriekš TM skaidroja, ka 4% jeb 126 525 eiro gadā no uzņēmējdarbības riska valsts nodevas ieņēmumiem MNA tiek novirzīti jau no pagājušā gada, kas kopā ar papildu 12% veidos 16% gadā no uzņēmējdarbības riska valsts nodevas ieņēmumiem jeb 484 538 eiro gadā.

Ministrijā skaidro, ka MNA finansējuma palielinājums paaugstinās iestādes darbinieku motivāciju un darba efektivitāti, kvalifikāciju, kā arī mazinās personāla mainību un stiprinās institucionālo atmiņu. Savukārt informācijas sistēmu attīstīšana un pilnveidošana uzlabos iestādes īstenoto uzraudzības procesu, nodrošinās iespēju veikt datu analīzi, samazinās manuālo darbu, paātrinās dokumentu apriti un izsekojamību.

Kā norāda TM, stiprinot maksātnespējas procesa uzraudzību, tiks paaugstināta maksātnespējas procesa efektivitāte, kas pozitīvi ietekmēs tiesiskās aizsardzības procesā, juridiskās personas maksātnespējas procesā un fiziskās personas maksātnespējas procesā iesaistītās personas.

Kā ziņots, 2.augusta valdības sēdē par uzņēmējdarbības riska valsts nodevas sadalījumu 2017.-2019.gadam tika noteikts, ka tā būs 36 centi mēnesī, ko aprēķina par katru darbinieku, ar kuru nodibinātas darba tiesiskās attiecības.

Svarīgākais