LDDK: Latvijas vērtējums nodokļu konkurētspējas indeksā neatbilst valsts kursam

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Latvijas vērtējums starptautiskajā nodokļu konkurētspējas indeksā neatbilst valsts kursam uz augstas pievienotās vērtības un inovatīvo ekonomiku, aģentūrai LETA atzina Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Meņģelsone.

Viņa norāda, ka nodokļu sistēma katrā valstī ir individuāla, turklāt, mēģinot salīdzināt dažādas nodokļu sistēmas, ne vienmēr izdodas iegūt salīdzinošus rādītājus. Kā piemēru LDDK ģenerāldirektore minēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, ko Latvijā veic darba devēji un darba ņēmēji, bet dažādos pētījumos viena vai otra daļa netiek iekļauta.

Meņģelsone stāstīja, ka ASV bāzētās kompānijas "Tax Foundation" pētījums "Starptautiskais nodokļu konkurētspējas indekss", kurā Latvijas nodokļu sistēma minēta kā trešā konkurētspējīgā OECD valstu starpā, balstās uz pieņēmumu, ka nodokļu politikai ir jābūt neitrālai, nesekmējot un neveicinot vienu vai otru aktivitāti. "Neitrāla nodokļu politika ir izdevīga lielajām starptautiskajām korporācijām," piebilda LDDK ģenerāldirektore.

Pēc Meņģelsones teiktā, pētījumā pat ir secinājums, ka nav nepieciešamas nodokļu atlaides pētniecībai un attīstībai, jo tā nav neitrāla un nosaka specifisku aktivitāšu mērķi. Turklāt valstis, kas nodrošina ieguldījumus pētniecībā un attīstībā, šajā reitingā ir saņēmušas zemāku novērtējumu - tāda ir 21 no 35 valstīm.

"Līdz ar to var secināt, ka šis pētījums neatbilst Latvijas kursam uz augstas pievienotās vērtības un inovatīvo ekonomiku. Pētījums arī neatspoguļo Eiropas Savienības politiku," uzsvēra Meņģelsone.

Pēc LDDK ģenerāldirektores teiktā, minētajā pētījumā netiek apskatīts visu nodokļu un nodevu kopums, netiek sniegta salīdzināma informācija par valsts un pašvaldību nodevām, kas ir liela daļa no uzņēmēju un iedzīvotāju obligātajiem maksājumiem. Pētījumā arī neparādās neapliekamie minimumi par apgādībā esošajām personām, kas faktiski liecina par nodokļu politikas zināmu progresivitāti attiecībā uz iedzīvotāju ienākumu nodokli un ir pretrunā pētījumā izteiktajiem apgalvojumiem.

Jau ziņots, ka Latvijā ir trešā konkurētspējīgākā nodokļu sistēma OECD dalībvalstu vidū, liecina organizācijas jaunākais "Starptautiskais nodokļu konkurētspējas indekss".

Kopējā nodokļu konkurētspējas reitingā Latvija ierindojas trešajā vietā, atpaliekot no Igaunijas un Jaunzēlandes.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.