Krūmiņam uzņēmējs Kursītis esot draugs

© F64

Lietā par partiju nelikumīgu finansēšanu aizdomās turētais uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš nenoliedz, ka cits šajā lietā, iespējams, iesaistītais uzņēmējs Anrī Kursītis viņam ir draugs.

Krūmiņš intervijā aģentūrai LETA apgalvoja, ka nekādus noziegumus neesot izdarījis. Attiecībā uz lietu par partiju, iespējams, nelikumīgu finansēšanu viņš varot apgalvot, ka savulaik pārskaitījis likumā atļauto summu Ingunas Sudrabas vadītajai partijai "No sirds Latvijai" (NSL), jo Sudrabu uzskatījis par "kolosālu sievieti" un godīgu cilvēku.

Zaļo un zemnieku savienībai viņš naudu nevarējis ziedot, jo nevēlējies pārkāpt savus principus. "Es viņiem nevaru skaitīt tikai viena iemesla dēļ, jo tur ir likumīgais zaglis Aivars Lembergs, kuru es ciest nevaru," uzsvēra Krūmiņš. Tomēr pie Krūmiņa vērsies nu bijušais Ivetas Grigules vīrs, pašreizējais Saeimas deputāts Romāns Mežeckis (NSL), kurš savulaik esot palīdzējis organizēt vēlēšanu kampaņu Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (ZZS), kas Krūmiņam šķitusi gluži pieņemama.

Mežeckis esot palūdzis Krūmiņam, vai nevar viņu iepazīstināt ar Sudrabu, un tāpat viņš lūdzis palīdzēt savai sievai Grigulei, kura tolaik balotējās Eiropas Parlamenta vēlēšanās. "Es teicu, ka nevaru iedot "zemniekiem", bet tad viņš man teica: "Tu nepārskaiti "zemniekiem", bet es uztaisīšu tā, ka tu pārskaiti konkrēti tikai viņai." Es nepārskaitīju "zemniekiem", bet Grigulei. Tik, cik bija atļauts likumā, es pārskaitīju," uzsvēra uzņēmējs.

Krūmiņš stāstīja, ka KNAB lēmumā par atzīšanu par aizdomās turēto esot rakstīts, ka viņš ir organizējis naudas piesaistīšanu Sudrabas partijai un Zaļo un zemnieku savienībai. Krūmiņš skaidri nezinot, kādas summas šajā lēmumā esot minētas.

Vaicāts, kādā sakarā Truksnis ir aizdomās turētais vienā lietā ar viņu, Krūmiņš atbildēja, ka "viņš nav ar mani ne ar ko saistīts un man nav nekādas darīšanas ar Truksni". Truksnis gan esot iepriekš devis atļauju būvēt Jūrmalā, Turaidas ielā, "kur bija baigā miskaste". Tāpat uzņēmējs apgalvoja, ka nezina, kas ir pārējie iesaistītie kriminālprocesā par partiju iespējamu nelikumīgu finansēšanu.

"Es aizgāju pie Trukšņa, lai dotu zaļo gaismu būvniecībai. Es viņam teicu, ka būvēšu viesnīcas, nevis pārdodamus dzīvokļus," uzsvēra miljonārs.

Uzņēmējs apgalvoja, ka uzņēmējs Kursītis viņam esot draugs, kuru viņš ļoti labi pazīst. Reiz Kursītis pie Krūmiņa interesējies par iestāšanos Sudrabas vadītajā partijā un lūdzis aizdot naudu. "Teicu, ka aizdošu naudu, (..) tikai man bija lūgums, lai neskaita [partijā] manu naudu, bet skaita savu," uzsvēra Krūmiņš.

Jau ziņots, ka KNAB izmeklētajā krimināllietā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā ir trīs aizdomās turētie un divas personas, pret kurām sākts kriminālprocess.

Aizdomās turētajām personām piemēroti drošības līdzekļi, kas nav saistīti ar brīvības atņemšanu - izbraukšana no valsts un aizliegums tuvoties noteiktai personai.

KNAB pagājušā nedēļā paziņoja, ka šajā kriminālprocesā kopumā tika aizturētas četras personas. Publiski zināms, ka šo personu vidū ir arī Jūrmalas mērs Truksnis, savulaik ar partiju "No sirds Latvijai" saistītais finansists Jorens Raitums un uzņēmējs Krūmiņš. KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks piebilda, ka kriminālprocesā ir iesaistītas piecas personas un četras tika sākotnēji aizturētas. TV3 raidījums "Nekā personīga" vēstīja, ka viens no šajā lietā iesaistītajiem ir biotualešu pārdošanas, īres un apkalpošanas jomas uzņēmējs Kursītis.

Publiski zināms, ka Truksnim, Raitumam un Krūmiņam ir piemērots aizdomās turētā statuss. Saistībā ar šo lietu KNAB pagājušajā nedēļā veica kratīšanu partijas "No sirds Latvijai" birojā.

"Nekā personīga" vēstīja, ka Krūmiņš aizturēts, jo caur trešajām personām finansējis divas partijas - "No sirds Latvijai" un Zaļo un zemnieku savienību, tām abām pārskaitot 135 000 eiro. Savukārt Truksnis, Raitums un Kursītis tiek vainoti kā līdzdalībnieki šādas naudas plūsmas nodrošināšanā.