VM vēlas palielināt atalgojumu nozarē strādājošajiem

© f64/ Ilze Zvēra

Veselības ministrija (VM), sadarbojoties ar nozares organizācijām, strādās pie jautājuma, lai palielinātu atalgojumu nozarē strādājošajiem.

Kā šodien pēc tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu aģentūrai LETA norādīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris, nākamā gada budžeta projektā diezgan daudz līdzekļu ir paredzēts rindu mazināšanai, tomēr darba samaksas jautājums palicis nenovērtēts. Garās rindas un speciālistu atalgojums ir saistīti, jo pie maza atalgojuma nozarē ir problēmas ar darbaspēku, skaidroja Keris.

Līdz ar to šodien runāts, kā šo jautājumu risināt. Kā norādīja Čakša, VM apzinās atalgojuma problēmu nozarē, tāpēc šobrīd ir jāizanalizē dati par to, kāds ir atalgojums visās Latvijas slimnīcās. Savukārt nākamais solis būs, kā vienotas reformas gaitā mainīsies mediķu atalgojums.

Čakša arī atzīmēja, ka saistībā ar izteikto atalgojuma nevienlīdzību starp Latvijas un Igaunijas mediķiem Latvijas speciālisti jau sāk mācīties igauņu valodu un piestrādāt pāri robežai.

Keris arī atzīmēja, ka ir jāveic konkrēti aprēķini par nepieciešamo finansējumu, lai atkal radītu gradāciju, kas ir mazinājusies saistībā ar minimālās algas palielināšanu no nākamā gada, proti, zemāk kvalificētajiem speciālistiem atalgojums būs ļoti līdzīgs ar augstāk kvalificētajiem.

Čakša arī piebilda, ka darbs pie atalgojuma jautājumu ticis nobremzēts veselības aprūpes finansēšanas modeļa izstrādes laikā, tomēr šobrīd atkal būs iespējams darbu atsākt.

Nākamā VM un partneru tikšanās paredzēta pēc divām nedēļām.

Latvijā

Ir jānovērš netaisnība darba stāža aprēķinā māmiņām, kuras laikā no 1990. gada līdz 1995. gadam nestrādāja, bet audzināja bērnus līdz astoņu gadu vecumam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda opozīcijas Saeimas deputāts Uģis Mitrevics (NA).