Kučinskis: Tiks ievēroti veselības aprūpes finansēšanas reformas termiņi

© F64

Veselības sistēmas finansēšanas reformas termiņi tiks ievēroti, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers norādīja, ka ar šodien pieņemto valdības lēmumu tiek dota "zaļā gaisma" veselības aprūpes reformai, turklāt šai reformai ir skaidrs īstenošanas grafiks 2017.gadā, kas tiks ievērots. "Šodien galvenā ziņa ir tā, ka valsts veidos jaunu sistēmu," uzsvēra Kučinskis.

Vaicāts, kā tieši jaunais finansēšanas modelis atšķiras no esošā, Kučinskis norādīja - ja līdz šim īstenotais finansēšanas modelis būtu apmierinošs, nebūtu jārunā par jauna modeļa izveidi.

Viņš arī uzsvēra, ka nākamā gada finansējuma pieaugums veselības aprūpes nozarei tiks stingri kontrolēts un tas galvenokārt tiks virzīts rindu mazināšanai. "Nepiekrītu apgalvojumam, ka esam iedevuši naudu nozarei, kas nav reformēta. Līdzekļi tika piešķirti "ugunsgrēka" dzēšanai un reformu veikšanai," atzina premjers.

Kučinskis arī solīja finansējuma pieaugumu veselības aprūpes nozarei nākamajos gados, piemēram, 2018.gads būs beidzamais, kad tiks nodrošināts pieaugums aizsardzības nozarei, līdz ar to pēc tam iekšējā rezerve var tikt novirzīta veselības nozarei. Tāpat nākamajos gados vairs netiekot solīts papildu finansējums izglītības jomai.

"Ar to varētu būt par maz, tāpēc pastāv iespējamas izmaiņas nodokļu sistēmā. Veselības ministrija savā koncepcijā jau bija minējusi darbaspēka nodokļu mazināšanu un kāda patēriņa nodokļa palielināšanu," sacīja Kučinskis.

Kā ziņots, valdība šodien konceptuāli atbalstīja Veselības ministrijas virzīto veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kas paredz finansējumu medicīnai nodrošināt ar valsts obligāto universālo apdrošināšanu no valsts budžeta līdzekļiem.

Tāpat valdība vienojās, ka, sagatavojot valsts budžetu 2018.gadam, reformas veselības aprūpē tiks noteiktas kā prioritāte.

Latvijā

Šā gada septembrī Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības smago un sērijveida noziegumu apkarošanas pārvalde, aizturot organizētu noziedzīgu grupu, Rīgā pārtrauca kāda striptīzkluba darbību. Tur ilgstoši bija plaucis sutenerisms. Par šo noziegumu aizdomās tiek turētas piecas personas, četrām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.