SM ziņos par stratēģiskā investora piesaisti "airBaltic"

© F64

Satiksmes ministrija (SM) šodien valdībā aiz slēgtām durvīm ziņos par stratēģiskā investora piesaisti Latvijas nacionālajai aviokompānijai "airBaltic", liecina valdības sēdes darba kārtība.

SM informēs arī par SIA "KPMG Baltics" veiktās "airBaltic" padziļinātās izpētes rezultātiem.

Ministrijas valsts sekretāra vietniece Džineta Innusa iepriekš stāstīja, ka auditori norādījuši uz lietām, kas "airBaltic" būtu jāuzlabo, taču būtiski pārkāpumi padziļinātajā izpētē nav konstatēti.

Aģentūra LETA jau rakstīja, ka SM atbilstoši valdības uzdevumam piesaistīja neatkarīgu ekspertu, lai veiktu "airBaltic" 2011. līdz 2015.gada darbības padziļināto izpēti. Tās rezultātā bija jāvērtē "airBaltic" padomes un valdes darbība, nodrošinot aviokompānijas finanšu darbību, juridisko lietu vešanu, kā arī komercdarbību. Jāsniedz arī atzinums par uzņēmuma biznesa plānā "Horizon 2021" definēto mērķu un sasniedzamo rezultātu atbilstību faktiskajai situācijai.

Valdība uzdeva SM veikt aviokompānijas darbības padziļināto izpēti pēc pretrunīgi vērtētās investora piesaistes uzņēmumam.

Tāpat vēstīts, ka maija sākumā tika pabeigta "airBaltic" pamatkapitāla palielināšana, tam sasniedzot 256,473 miljonus eiro. Pēc pamatkapitāla palielināšanas Latvijas valstij pieder aptuveni 80% "airBaltic" akciju, bet jaunajam investoram "Aircraft Leasing 1", kura valdes priekšsēdētājs ir privātais ieguldītājs Ralfs Dīters Montāgs-Girmess, pieder aptuveni 20% akciju. "Aircraft Leasing 1" pieder Īrijā reģistrētajai kompānijai "IALH LIMITED".

Atbilstoši Latvijas valdības un Montāga-Girmesa parakstītajam līgumam viņš marta beigās "airBaltic" ieguldīja apmēram 52 miljonus eiro, savukārt valsts investējusi 80 miljonus eiro.

Pēc finanšu investora piesaistes ar Ministru prezidenta rīkojumu pērn rudenī izveidota darba grupa, kas strādā pie stratēģiskā investora piesaistes "airBaltic".

SM valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš iepriekš pauda, ka ministrija cer līdz oktobrim piesaistīt konsultantu, kas varētu palīdzēt izvēlēties labāko investoru un izstrādāt stratēģiskā partnera piesaistes darījuma struktūru. Šim nolūkam plānots izsludināt konkursu, ņemot vērā pretendentu reputāciju un pieredzi šāda veida darījumos.

"airBaltic" nodrošina tiešos lidojumus no Rīgas uz aptuveni 60 galamērķiem.

Latvijā

Latvijas pilsonis, miljardieris Pjotrs Avens vērsies ar iesniegumu Valsts policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu pret nesen Latvijas pilsonību ieguvušo Dmitriju Savinu par apzināti nepatiesu izdomājumu tīšu izplatīšanu un neslavas celšanu, aģentūru LETA informēja Avena pārstāvji.