Paredz VID grūtības laikus atmaksāt pārmaksāto IIN

© F64

Ņemot vērā, ka saistībā ar diferencētā neapliekamā minimuma piemērošanu palielināsies iesniegto deklarāciju apjoms, Valsts ieņēmumu dienestam (VID) nākamgad būs grūtības laikus atmaksāt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN), revīzijā secinājusi Valsts kontrole (VK).

Jau līdz šim VID ir kavējies atmaksāt IIN pārmaksu. Piemēram, revīzijā par 2013.gada saimnieciskā gada pārskatu secināts, ka ir kavēta pārmaksātā IIN atmaksa 15,8 miljonu eiro apmērā, tādējādi radot risku, ka pret valsti varētu tikt iesniegtas prasības 176 000 eiro apmērā.

Savukārt saskaņā ar VID sniegto informāciju 2015.gada sākumā situācija ar IIN pārmaksas atmaksas procesu bijusi vēl sliktāka nekā 2014.gadā, jo laika periodā no 2015.gada 1.janvāra līdz 31.jūlijam 22% gadījumu pārmaksas atmaksa veikta, neievērojot normatīvajā aktā noteikto termiņu. VID skaidrojis, ka pārmaksu atmaksas termiņi 2015.gadā netika ievēroti, jo iesniegto pieprasījumu pārmaksas atmaksai skaits pieaudzis par 24%, salīdzinot ar 2014.gada atbilstošo periodu, kamēr VID darbinieku skaits ir samazinājies.

Revidenti vērš uzmanību, ka saistībā ar diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu šajā gadā pastāv augsts risks, ka arī nākamgad VID būs grūtības noteiktajos termiņus atmaksāt pārmaksāto IIN. Proti, 2015.gadā VID nespēja laikus veikt pārmaksu atmaksu iesniegtajām 361 614 deklarācijām, bet 2017.gadā iesniedzamo deklarāciju apjoms palielināsies vismaz līdz 602 579.

Revīzijas atzinumā gan pieminēts, ka VID šī gada februārī pilnveidoja IIN atmaksas procesu, ieviešot automātisku pārmaksu atmaksas sistēmu - iesniegtās gada ienākumu deklarācijas automātiski tiek novērtētas pēc izstrādātiem riska kritērijiem un deklarācijām bez riskiem tiek veikta automātiska IIN pārmaksas atmaksa.

Svarīgākais