Pusgada laikā Latvijā sociālais darbinieks ticis nodrošināts 210 bēgļiem

© Kaspars Krafts/ f64 photo agency

Latvijas Sarkanais Krusts pusgada laikā sociālā mentora un sociālā darbinieka pakalpojumu nodrošinājis 210 patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu, aģentūru LETA informēja Sabiedrības integrācijas fonda (SIF) pārstāve Ilze Dūmiņa

Kopumā no 210 personām 89 bija pārvietotas Eiropas Savienības pārvietošanas programmas gaitā, bet 121 persona ieradusies Latvijā patstāvīgi. Kopumā apkalpota 41 ģimene un 60 individuālas personas. Kopumā apkalpotas 47 sievietes, 91 vīrietis, kā arī 72 bērni.

Patvēruma meklētāji Latvijā ieradušies no dažādām izcelsmes valstīm. 39 cilvēki ieradušies no Afganistānas, 10 - no Eritrejas, trīs - no Gruzijas, 16 - no Indijas, 52 - no Irākas, seši - no Kongo Demokrātiskās Republikas, pa diviem no Krievijas un Nepālas, 12 - no Pakistānas, 67 - no Sīrijas, bet viens cilvēks ieradies no Uzbekistānas.

Pakalpojuma sniegšanas laikā tika nodrošināti profesionāli sociālie darbinieki un sociālie mentori. Kopumā tika piesaistīti divi sociālie darbinieki un 10 sociālie mentori. Vienam sociālajam darbiniekam vienlaicīgi tika piesaistītas ne vairāk kā 120 mērķa grupas personas un sociālajam mentoram - ne vairāk kā 20 mērķa grupas personas.

Pakalpojuma sniegšanas laikā piecas ģimenes noslēgušas dzīvokļa īres līgumu, bet ar Sarkanā Krusta palīdzību Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrējušies 18 cilvēki.

SIF norāda arī uz vairākām problēmām, piemēram, to, ka klientiem nevar piedāvāt dzīvesvietu, ja nav līdzekļu dzīvokļa īres pirmajai iemaksai un turpmākai īres un komunālo maksājumu segšanai, kā arī uz grūtībām ar darba vietas nodrošināšanu, jo bēgļiem nav vajadzīgās kvalifikācijas un latviešu valodas zināšanu. Tāpat tiek norādīts, ka klienti nav apmierināti ar zemajiem pabalstiem un atalgojuma līmeni Latvijā.

Lai nodrošinātu pakalpojuma nepārtrauktību, sociālā darbinieka un sociālā mentora pakalpojumu, Sabiedrības integrācijas fonds ir noslēdzis pakalpojuma līgumu ar Latvijas Sarkano Krustu līdz atklātā konkursa "Sociālā mentora un sociālā darbinieka pakalpojuma nodrošināšana patvēruma meklētājiem un personām ar bēgļa vai alternatīvo statusu" noslēgumam. Atklātā konkursa piedāvājumu iesniegšanas termiņš pagarināts līdz 4.novembra plkst.10.

Latvijā

Sabiedrisko mediju ombuds Edmunds Apsalons nekonstatē sabiedrisko mediju redakcionālo vadlīniju pārkāpumus "Lsm.lv" rakstā ""Krieveļi" un "latišņa" sociālajos tīklos. Kāpēc par naida izraisīšanu nesoda?", liecina Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) mājaslapā publicētais atzinums.

Svarīgākais