LIELIE KAPI. Ko sargā UNESCO vairogs

SAGLABĀJAMA VĒRTĪBA. Lielie kapi no ilgas aizmirstības izcelti pavisam nesen, pateicoties domubiedriem, kuri brīvprātīgi un bez atlīdzības uzņēmušies atdusas vietu un kapavietu plākšņu kopšanu. Līdz tam ļoti daudzas ievērojamo un bagāto rīdzinieku atdusas vietas ilgstoši bija pamestas novārtā © F64

Rīgas vēsturiskā centra (RVC) un tā aizsardzības zonas nozīmīgākās saglabājamās kultūrvēsturiskās vērtības ir Lielie kapi, Pokrova kapi un Jēkaba kapi. Aktuāls ir jautājums, vai Lielo kapu atrašanās aizsargājamā zonā nodrošinās tiem absolūtu neaizskaramību, īstenojot Skanstes ielas projektu?

Rīgas vēsturiskajā centrā ir sakopotas tās vērtības (jūgendstila apbūve, bulvāru loks utt.), kuru dēļ neliela Rīgas daļa iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā, bet aizsardzības zonā izvietoto kultūras un dabas vērtību piesātinājums nav tik liels kā vēsturiskajā centrā, skaidro UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Kultūras sektora vadītāja Ieva Švarca. Viņa atzīst, ka no likuma viedokļa ir iespējama interpretācija, ko drīkstētu darīt aizsardzības zonā pilsētas attīstības vārdā, taču tas nenozīmē, ka Lielos kapus no tā dēvētā kapu tramvaja nekas neaizstāv.

Pastāv nacionālais regulējums, un šādā kontekstā būtu skatāms Lielo kapu un tramvaja izbūves jautājums. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija ir izteikusi savu nostāju: izbūvējot jaunu tramvaja līniju, tā nedrīkst skart Lielos kapus. Arī vēsturiskā centra saglabāšanas un aizsardzības likumā teikts, ka centrs un tā aizsardzības zonā saglabājamo kultūrvēsturisko vērtību pārveidošana pieļaujama, ja tas ir vienīgais veids, kā nodrošināt pilsētas attīstību un ja pārveidojuma rezultātā nepazeminās vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas kultūrvēsturiskā vērtība.

UNESCO brends liecina, ka tā ir ļoti nozīmīga kultūras teritorija, bet iekļaušana UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā nenozīmē, ka Rīgas vēsturisko centru vai tā aizsardzības zonu iesaldē un neļauj attīstīties, saka I. Švarca. Tāpat kā nevar apgalvot, ja tramvaja izbūves dēļ nāktos ierakties pašreizējā kapu teritorijā, UNESCO iekļaus vēsturisko centru un tā aizsardzības zonu apdraudēto vietu sarakstā. Pašlaik šie ir tikai pieļāvumi, jo vēl nav saņemta atbilde, vai šim projektam tiks piešķirts Eiropas fondu finansējums.



Svarīgākais