GAISMAS PILS: Plākšņu defekta vaininieku skaidro, labos par valsts naudu

Flīžu un plākšņu nomaiņai nepieciešami 46 000 eiro. Šo naudu ņemšot no Latvijas Nacionālās bibliotēkas projekta īstenošanas finansējuma, papildu līdzekļi nebūšot vajadzīgi © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Dažas granīta flīzes ir atstutētas pie Gaismas pils atbalsta sienas Valguma ielas pusē, bet daļa sienas ir palikusi bez tumšajām flīzēm.

Informācija par to, ka atbalsta sienai un gājēju laukumam jāmaina granīta plāksnes, izskanēja tikpat kā uzreiz pēc Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas garantijas termiņa beigām.

Lai gan kultūras ministre Dace Melbārde atbildīgajām amatpersonām ir lūgusi sniegt skaidrojumu par konstatēto defektu, garantijas laikam un konstatēto defektu labošanai no būvnieka kabatas šajā gadījumā nav nozīmes, jo, kā teikts Kultūras ministrijas atbildē Neatkarīgajai, «pirms Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas pieņemšanas ekspluatācijā 2014. gadā objekta turpmākās ekspluatācijas procesā iesaistītie dalībnieki vienojās par rīcību un atbildību granīta plātņu apšuvuma virsmu iespējamo bojājumu novēršanā». Īpašā protokolā noteikts, ka granīta virsmu kopšana pēc pieņemšanas ekspluatācijā ir jāveic bibliotēkai, bet, ja ekspluatācijas gaitā tiek konstatēts, ka lietderīgi ir mainīt granīta flīzējuma konstrukciju, tā ir Kultūras ministrijas atbildība.

Neatkarīgā ne reizi vien ir rakstījusi, ka granīta plāksnes vietām notecējušas baltas, un tā bija uzreiz pēc ēkas nodošanas ekspluatācijā. Inženierzinātņu doktors Juris Biršs konstatēja, ka lielam daudzumam granīta plākšņu ieklājums nav veikts kvalitatīvi, bet šīs kļūdas nav būtiskas. Vienkārši plāksnes jātīra vairākas reizes gadā. Vai arī jāpārmūrē. Vai jāizmanto kāds cits stiprinājuma variants, kas būtu izturīgāks, ko neietekmētu Latvijas klimats un nenāktos bieži tīrīt neglītās kaļķa pēdas.

Tāds risinājums nu esot atrasts, un atbalsta sienas plākšņu pārlikšanai paredzētā summa ir 28 800 eiro. Savukārt granīta seguma plākšņu maiņa bibliotēkas priekšlaukuma gājēju ceļa posmā izmaksās 17 200 eiro, kopumā tātad 46 000 eiro. Kā skaidro Kultūras ministrijā, bojātās plāksnes jāmaina, jo tās nav izturējušas slodzi, kāda tām būtībā nebija paredzēta - pastiprinātā autotransporta, autobusu sagādātā slodze Latvijas prezidentūras ES padomē ietvaros notikušo pasākumu laikā.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.