Rīgā filmēs vācu filmu par notikumiem Latvijā

Vecrīgā šodien filmu mākslinieka Mārtiņa Milbreta vadībā pirmo reizi spēlfilmas vajadzībām tiks rekonstruētas 1991.gada janvāra barikādes, kas būs paredzētas vācu filmas "Das Blaue vom Himmel" uzņemšanai.

Spēlfilmai "Das Blaue vom Himmel" latviešu mākslinieku komanda gatavo autentisku filmēšanas vidi vairākās Vecrīgas vietās, kurās notiks gan āra, gan iekštelpu skatu uzņemšana.

Barikāžu laika vides radīšana ir apjomīgākais darbs. Pie Saeimas ēkas un ielās ap to - Atgriežu, Aldara, Mazo Trokšņu ielās - no jauna atdzīvosies 1991.gada janvāra vizuālais tēls. Koka stalažas, smilšu maisi, lauku virtuves un citas vizuālās nianses būs veidotas pēc tā laika foto un video materiāliem, lai iegūtu pēc iespējas atbilstošāku vides atainojumu. Tajās darbosies vairāki simti masu skatu dalībnieku, stāstīja Riekstiņš.

Viens no āra skatu uzņemšanas objektiem būs Miesnieku iela, kur pēc filmas stāsta 1941.gadā atradusies veļas mazgātava. Tās iekštelpām pēc Milbreta skicēm mākslinieka komanda izveidojusi tā laika interjeru. Ceļš uz veļas mazgātavu tiks filmēts Arsenāla ielā, bet ārpus Vecrīgas uzņems nelielu epizodi kādā Bruņinieku ielas pagalmā.

Filmas māksliniekam Milbretam ir ievērojama pieredze vēsturiska laikmeta vides inscenēšanā. Viņš veidojis vizuālo tēlu pagaidām vērienīgākajā latviešu kinoprojektā "Rīgas sargi", atainojot Latviju valsts brīvības cīņu laikā. Par šo darbu Milbrets kopā ar Neilu Matīsu saņēma augstāko nacionālā kino apbalvojumu - "Lielā Kristapa" statueti kā labākais filmu mākslinieks.

Ar vienu no filmā "Das Blaue vom Himmel" atainotajiem laika posmiem - 1930.gadu beigas un 1940.gadu sākumu - Milbrets savā radošajā darbā jau ir saskāries, 2000.gadā veidojot filmu "Baiga vasara". Paralēli darbam kino, Milbrets aktīvi strādā arī Latvijas teātros kā scenogrāfs.

Milbrets pārstāv kompāniju "Mākslas departaments", kuras pamatlicējs ir Jurģis Krāsons, spēlfilmu un animācijas filmu mākslinieks ar lielu pieredzi dažāda ranga projektos. Krāsons 2007.gadā saņēmis "Lielā Kristapa" balvu kā labākais mākslinieks par filmu "Ķīlnieks".

"Mākslas departamentu" filmas "Das Blaue vom Himmel" uzņemšanā pārstāv arī Laura Dišlere, kura ir galvenā rekvizitore Latvijas filmēšanas daļā. "Mākslinieku Krāsona un Milbreta sadarbība vācu filmas tapšanā ir unikāla, jo reprezentē "Mākslas departamenta" ideju - augsti profesionālu un radošu filmu mākslinieciskā noformējuma izveidošanu. Pašmāju un ārvalstu kino projektu realizācijā iegūtā pieredze, kas nemitīgi tiek papildināta, ir pamats latviešu māksliniekiem būt konkurētspējīgiem starptautiskā apritē," uzsvēra Riekstiņš.

Filmas "Das Blaue vom Himmel" režisors ir Hans Štainbihlers, divkārtējs Ādolfa Grimma vārdā nosauktās prestižās vācu televīzijas balvas ieguvējs. Filmā "Das Blaue vom Himmel" galvenās varones Magdas dzīves drāma tiek atklāta caur notikumiem Latvijā valsts liktenī izšķirošos laika posmos - 1939.gadā un 1940.gadu sākumā, vispirms padomju, tad vācu varas gados, un 1990.gadu sākumā, Latvijai tuvojoties neatkarības atgūšanai. Filmas uzņemšanu plānots pabeigt aprīļa beigās. Filma uz ekrāniem iznāks 2011.gada pavasarī. Filmēšanas norisi no Latvijas puses nodrošina "Film Angels Studio".

Saistībā ar filmas uzņemšanas darbiem no šodienas līdz 21.martam vairākās Rīgas ielās tiks ierobežota satiksme.

Transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt līdz šodienas plkst.16 11.novembra krastmalas posmā, uzbrauktuvē uz Akmens tilta, virzienā no Vanšu tilta un šodien no plkst.7 līdz plkst.16 Bāriņu ielas posmā no Uzvaras bulvāra līdz Eduarda Smiļģa ielai.

Transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt šodien no plkst.7 līdz 20 Maskavas ielas posmā no Lāčplēša līdz Īsajai ielai, no plkst.7 līdz 20 Bārddziņu ielā, bet no plkst.7 līdz 20 Mazās Krasta ielas posmā no Bārddziņu ielas līdz Īsai ielai.

Transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt no 15.marta plkst.7 līdz 17.marta plkst.18 Torņu ielas labajā pusē, posmā no Arsenāla ielas līdz Noliktavas ielai, no 15.marta plkst.7 līdz 16.marta plkst.19 Jēkaba ielas labajā pusē, posmā no Mazās Pils ielas līdz Smilšu ielai un Doma laukuma posmā no Zirgu ielas līdz Pils ielai, no 15.marta plkst.7 līdz 16.marta plkst.20 ielas posmā no Mazās Pils ielas līdz Klostera ielai, bet 15.martā no plkst.7 līdz 21 Bruņinieku ielas posmā no ēkas Bruņinieku ielā 84 līdz ēkai Bruņinieku ielā 74.

16.martā no plkst.7 līdz 19 transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt Torņu ielas desmit metru garā posmā, uz abām pusēm no Aldaru ielas un Torņu ielas krustojuma, Mazajā Trokšņu ielā un Aldaru ielā.

Transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt 17.martā no plkst.7 līdz 8 Pils laukuma ielā, no Pils laukuma braucamās daļas līdz Torņu ielai, no plkst.7 līdz 16 Pils laukuma posmā no Daugavas gātes līdz Poļu gātei un Pils laukuma posmā no Poļu gātes līdz Klostera ielai un no plkst.10 līdz 16 Arsenāla ielā.

No 17.marta plkst.7 līdz 18.marta plkst.18 transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt Miesnieku ielā, 11.novembra krastmalas paralēlās ielas 50 metru garā posmā, uz abām pusēm no Miesnieku ielas un 11.novembra krastmalas paralēlās ielas krustojuma, Doma laukuma posmā pie Doma baznīcai pieguļošās teritorijas un Mazajā Miesnieku ielā, bet no 17.marta plkst.7 līdz 18.marta plkst.20 Pils ielas posmā pie ēkas Pils ielā 13/15.

Transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt 18.martā no plkst.7 līdz 16 Zirgu ielas posmā no Meistaru ielas līdz Doma laukumam, Meistaru ielas posmā no Mazās Smilšu ielas līdz Laipu ielai un Zirgu ielas labajā pusē, posmā no Meistaru ielas līdz Ķēniņa ielai.

21.martā no plkst.7 līdz 8 transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt Palasta ielas posmā no Mazās Skolas ielas līdz Bīskapa gātei, Herdera laukumā, Bīskapa gātes posmā no Palasta ielas līdz Miesnieku ielai un Bīskapa gātes posmā no Palasta ielas līdz 11.Novembra krastmalas paralēlajai ielai.

Transportlīdzekļiem būs aizliegts apstāties un stāvēt 21.martā no plkst.7 līdz 15 Mazajā Skolas ielā, Mazajā Muzeja ielā, Mūku ielas posmā no Mazās Muzeja ielas līdz Miesnieku ielai un Mazajā Miesnieku ielā, bet 21.martā no plkst.7 līdz 20 Pils ielas posmā pie ēkas Pils ielā 13/15, Miesnieku ielā, 11.novembra krastmalas paralēlās ielas posmā no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei un Doma laukuma posmā pie Doma baznīcai pieguļošās teritorijas.

Atstātos transportlīdzekļus nepieciešamības gadījumā policija pārvietos uz tuvāko atļauto vietu.

Paredzēts, ka tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme līdz piecām minūtēm šodien no plkst.8 līdz 16 uz Akmens tilta un Bāriņu ielas posmā no Uzvaras bulvāra līdz Eduarda Smiļģa ielai, bet 17.martā no plkst.8 līdz 16 Pils laukuma posmā no Daugavas gātes līdz Poļu gātei, Pils laukuma posmā no Poļu gātes līdz Klostera ielai un Arsenāla ielā.

Tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme līdz piecām minūtēm 17.martā no plkst.14 līdz 24 11.novembra krastmalas paralēlās ielas posmā no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei, bet 18.martā no plkst.8 līdz 16 Zirgu ielas posmā no Meistaru ielas līdz Doma laukumam, Meistaru ielas posmā no Mazās Smilšu ielas līdz Laipu ielai un Zirgu ielas labajā pusē, posmā no Meistaru ielas līdz Ķēniņa ielai.

18.martā no plkst.8 līdz 18 tiks ierobežota vai slēgta transportlīdzekļu satiksme līdz piecām minūtēm 11.novembra krastmalas paralēlās ielas posmā no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei, bet 21.martā no plkst.8 līdz 20 Mazajā Skolas ielā, Mazajā Muzeja ielā, Mūku ielas posmā no Mazās Muzeja ielas līdz Miesnieku ielai un 11.novembra krastmalas paralēlās ielas posmā no Bīskapa gātes līdz Poļu gātei.

Plānots, ka tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme šodien no plkst.14 līdz 20 Maskavas ielas posmā no Lāčplēša ielas līdz Īsajai ielai un Bārddziņu ielā, bet 16.martā no plkst.8 līdz 20 Aldaru ielā un Mazajā Trokšņu ielā.

Tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme 17.martā no plkst.7 līdz 13 Pils laukuma ielā, no Pils laukuma braucamās daļas līdz Torņa ielai, no plkst.14 līdz 24 Miesnieku ielā un Bīskapa gātes posmā no Palasta ielas līdz Miesnieku ielai, bet 18.martā no plkst.10 līdz 18 Miesnieku ielā un Bīskapa gātes posmā no Palasta ielas līdz Miesnieka ielai.

Plānots, ka tiks slēgta transportlīdzekļu satiksme 21.martā no plkst.8 līdz 16 Palasta ielas posmā no Mazās Skolas ielas līdz Bīskapa gātei, Herdera laukumā un Bīskapa gātes posmā no Palasta ielas līdz 11.novembra krastmalas paralēlajai ielai, bet no plkst.8 līdz 20 Miesnieku ielā un Bīskapa gātes posmā no Palasta ielas līdz Miesnieka ielai.

Tiks organizēta transportlīdzekļu satiksme 17.martā no plkst.14 līdz 24 Doma laukuma posmā no Herdera laukuma līdz Jēkaba ielai, 18.martā no plkst.10 līdz 18 Doma laukuma posmā no Herdera laukuma līdz Jēkaba ielai, 21.martā no plkst.8 līdz 16 Jaunielas posmā no Palasta ielas līdz Doma laukumam un Doma laukuma posmā no Jaunielas līdz Šķūņu ielai, bet 21.martā no plkst.16 līdz 20 Doma laukuma posmā no Herdera laukuma līdz Jēkaba ielai.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais