Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Tuvojas radoši baltā bezmiega nakts

© publicitātes

Mūsdienu kultūras forums Baltā nakts, kas jau kļuvis par neatņemamu un gaidītu Rīgas kultūras dzīves notikumu, šogad norisināsies jau 11. reizi, naktī no 10. uz 11. septembri. Visi Baltās nakts projekti ir aplūkojami bez maksas.

Foruma pamatprogrammu veidos vairāk nekā 36 mākslas un kultūras projekti, tostarp koncerti, instalācijas un skulptūras pilsētvidē, izstādes, multimediāli projekti, filmu programmas, dzejas sacensības un lasījumi. Forumā piedalīsies gan Latvijas, gan starptautiski atzīti ārvalstu mākslinieki. Programmu papildinās arī 20 iniciatīvu projekti, kuru organizēšanā iesaistās teātri, skolas un bērnudārzi, mākslas galerijas, kafejnīcas, mākslas un kultūras studijas un citi aktīvie rīdzinieki un domubiedri.

Baltā nakts šogad koncentrēsies ierastās ģeogrāfiskās vietās - Rīgas centrā, Vecrīgā, Spīķeru kvartālā, kā arī tuvējā Pārdaugavā. Īpaši aktīva šogad būs Miera iela un tai blakus esošie kvartāli - no Gaujas ielas mākslinieku kvartāla, Lielajiem kapiem līdz Brīvības ielai.

Par foruma centrālo un lielāko projektu kļūs Tēlniecības kvadriennāle Rīga (TKR), kas ir starptautisks laikmetīgās mākslas festivāls, kurš norisinās Rīgā kopš 1972. gada un kas piedāvās iespēju iepazīt un iedziļināties mūsdienu tēlniecības starptautiskajās norisēs. Vairāk nekā 20 dažādi Eiropas mākslinieki izstādīs objektus pilsētvidē un Vāgnera zālē veidos izstādi Būt labam (tā būs apskatāma līdz 28. oktobrim).

Pie Brīvības pieminekļa tiks izstādīts Kanādas mākslinieku Keitlindas Braunas un Veina Gereta objekts Cloud jeb Mākonis, kas jau daudz ceļojis pa pasauli. Tā ir spoža un rotaļīga interaktīva instalācija, kuru veido 6000 spožas kvēlspuldzes, ko iedarbina, par slēdzi izmantojot auklas. Tā radīta kā ikona cerībai un optimismam, un to raksturo uz augšu vērstas smaidošas cilvēku sejas, mirdzošas acis un izjūta, ka visi kopā mēs radām vairāk. Mākonis būs apskatāms līdz 13. septembrim no pulksten 20 līdz pusnaktij.

Pie tirdzniecības centra Origo notiks Nīderlandiešu mākslinieka Gija van Bona mehāniskā instalācija Skryf jeb Smilšu rakstītājs. Mākslinieks ikkatru aicinās būt par liecinieku savdabīgai mākslas performancei, vērojot, kā mehāniska ierīce dodas savā gaitā, rakstot vien to, ko pati zina, no smiltīm veidojot burtus, teikumus un visbeidzot tekstu ar vēstījumu.

Mākslinieks Voldemārs Johansons k/z Palladium radīs spektra luminogrammas (Diffusion) - dinamiskus gaismas nospiedumus apkārtesošajā telpā. Tā būs vides kompozīcija-ģeneratīvu procesu laboratorija, kurā fizikālu parādību novērojumi tiks pakļauti sajūtu analīzei.

Baltās nakts mūzikas projektos šogad sagaidāmas vairākas pasaules pirmizrādes: koncertzālē Ave Sol producentu apvienība DoStudija un mūziķis Helvijs Fiņķis piedāvās multimediāla koncertuzveduma, jaundarba Akmens dārzs pirmizrādi; LU Lielajā aulā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos komponista Aigara Raumaņa Superstīgu teorija, ko atskaņos apvienotais kokļu orķestris 30 koklētāju sastāvā, bet saksofona solo spēlēs pats autors. Nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs aizsāks jaunu koncertsēriju Ziemeļvalstu sievietes eksperimentālajā mūzikā.

Savukārt jauniešu koris Balsis savus klausītājus gaidīs Rīgas Augšāmcelšanās luterāņu baznīcā četros multimediālos koncertos Balsis gaismo (pulksten 20, 21, 22 un 23). Eksperimentējot ar telpas akustiku, frekvencēm, gaismām, sensoriem, kustību, deju un multimediāliem risinājumiem, tiks radīts mūsdienīgs kormūzikas piedzīvojums, kur skaņas un kustības radītie viļņi pārtaps citos mākslas veidos.

Bet dziedātāja Elza Rozentāle šim forumam ir radījusi jaunu koncertprogrammu, kas veltīta amerikāņu dziedātājai, dziesmu autorei, pianistei Ninai Simonei (1933-2003). Viņa uzstāsies uz Kalnciema kvartāla brīvdabas skatuves. Paralēli koncertprogrammas norisei pasākuma apmeklētājiem būs iespēja darboties Ninas Simones motīvu sietspiedes darbnīcā, kā arī pasākuma laikā uz lielā ekrāna noskatīties vienu no labākajām 2015. gada dokumentālajām filmām par mūziku What Happened, Miss Simone?

Baltās nakts programmā plašas izvēles iespējas būs arī kino cienītājiem: kinoteātrī Splendid Palace būs divas filmu programmas, Spīķeros - brīvdabas kino programma Komēdijas cauri laika prizmai, kurā rādīs trīs oriģinālas, smieklīgas un asprātīgas komēdijas, bet 2 Annas aicina uz Miera ielas apkaimes Darbnīcu baudīt šausmu filmu maratonu Īs(t)ās šausmas, savukārt studijā Rija būs skatāmas Latvijā radītas animācijas filmas.

Pēc vairāku gadu pārtraukuma šogad ir atjaunots Baltās nakts tramvajs, kas kā jauno mākslas un mūzikas talantu vēstneši ceļos cauri naktij un pilsētai un savienos Rīgas centru ar vienu no tālākajiem norises punktiem, kursējot maršrutā Ausekļa iela-Gaujas iela-Ausekļa iela. Tramvajā Sapnis par karnevālu skatītājiem būs iespēja aizceļot uz krāsu un gaismu spēles karnevālu, ko izsapņojuši Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņi un ko paspilgtinās elektroniskās mūzikas pārstāvji, - viņi ievedīs savu sapņu pasaulē, izpildot akadēmiski klasiskus skaņdarbus. Savukārt tramvajā Sapnis par koncertzāli skanēs no akadēmiskās mūzikas līdz pat rokam, no solo priekšnesumiem līdz oriģinālmūzikai grupu izpildījumā. Tramvaji sāks kursēt pulksten 18 (no Ausekļa ielas pieturas un no 2. Meža kapu pieturas) un kursēs līdz pulksten trijiem naktī. Brauciens ir bezmaksas un e-talons nav jāreģistrē.

Tā kā Baltā nakts 2016 programma ir ļoti plaša (sīkāk ar to var iepazīties mājaslapā baltanakts.lv), ieteikums jau laikus katram sastādīt savu programmu, lai nepilnu 24 stundu laikā pagūtu izbaudīt visu, ko mūsdienu kultūras foruma organizatori ir sarūpējuši.

http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2016/09/07/tuvojas-radosi-balta-bezmiega-nakts