Galvaspilsētā visiem pamatskolēniem nodrošinātas brīvpusdienas

JAUNS GADS ATJAUNOTĀ SKOLĀ. Šovasar vērienīgas pārmaiņas piedzīvoja Rīgas Austrumu vidusskola, kuras pirms 1. septembra novērtēja Rīgas domes vadība. Skolēni jauno mācību gadu var uzsākt modernās, labiekārtotās telpās. Pārveidots arī virtuves bloks, pie skolas izveidots plašs sporta laukums © F64

Visas Rīgas skolas un bērnudārzi ir gatavi jaunajam mācību gadam, apgalvo Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks. Lai arī atsevišķās mācību iestādēs remontdarbi turpināsies arī pēc 1. septembra, tas netraucēšot mācību procesu. Lielākais izaicinājums esot cits – brīvpusdienu nodrošināšana visiem pamatskolēniem, kuru skaits ir ap 30 000 tūkstošiem.

«No jaunā mācību gada sākam īstenot apjomīgu programmu - brīvpusdienu nodrošināšana 5.-9. klašu skolēniem [1.-.4. klasei brīvpusdienas finansē valsts]. Lai to varētu izdarīt, daudzas mācību iestādes pārskatīja savu stundu grafiku un pagarināja stundu pārtraukumus, lai visi paspētu paēst. Tika pārbūvētas arī ēdnīcas,» skaidro Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. Turklāt, lai saņemtu brīvpusdienas, ēdnīcā būs jāreģistrējas ar skolēna e-karti, jo pašvaldība segs izmaksas par faktiski apēsto. N. Ušakovs aicina ar sapratni uztvert jauninājumus, jo paredz, ka pirmajā mēnesī daudziem būs virkne neskaidru jautājumu, kā arī, ņemot vērā lielo apkalpojamo skaitu, sistēmai var rasties tehniskas ķibeles. «Taču par tām aicinu ziņot, lai nepilnības novērstu un sistēma pilnvērtīgi strādātu. Visiem vajadzēs nedaudz laiku, lai aprastu ar jauno kārtību. Taču ieguvumi to atsvērs,» uzskata N. Ušakovs.

Pirmkārt, brīvpusdienu nodrošināšana skolēniem būs vērtīgs finansiāls atbalsts daudziem rīdziniekiem - viņu atvase katru darba dienu skolā varēs bez maksas paēst siltas pusdienas.

Otrkārt, īstenotā programma veicinās arī veselīga uztura lietošanu bērnu un pusaudžu vidū.

«Ja skolēnam ir iespēja par velti paēst veselīgu maltīti, liela varbūtība, ka viņš izvēlēsies paēst skolas ēdnīcā, nevis dosies uz tuvējo veikalu pēc kāda neveselīga produkta,» akcentē Rīgas mērs. Brīvpusdienu nodrošināšanai 2016./2017. mācību gadā plānots atvēlēt ap 7 miljoniem eiro.

Vēl kāda būtiska investīcija Rīgas skolu sakarā ir to labiekārtošana. Kā informē A. Ameriks, kopš 2009. gada šim mērķim pašvaldība ir iztērējusi vairāk nekā 200 miljonus eiro, tostarp šovasar 27 miljonus eiro, par šo naudu remontdarbus veicot 70 skolās un 70 bērnudārzos. Vērienīgākie darbi notika Rīgas Austrumu vidusskolā - skola (līdzīgi kā J. G Herdera Rīgas Grīziņkalna vidusskola pērn) ir pilnībā renovēta. Blakus mācību iestādei ir izveidots arī multifunkcionāls sporta laukums. Tāpat lielas investīcijas šovasar ieguldītas Rīgas 84. vidusskolā, Rīgas Centra humanitārajā vidusskolā, Natālijas Draudziņas ģimnāzijā un Juglas vidusskolā. Rīgas domes Īpašumu departamenta direktors Oļegs Burovs stāsta, ka šogad daudz līdzekļu bija paredzēti energoefektivitātes pasākumiem, ir atjaunotas 20 skolu fasādes, skolās veikta virtuves un sporta zāļu renovācija, izbūvētas uguns aizsardzības sistēmas un jauni žogi, rotaļu laukumi.

Jauns mācību gads sācies arī interešu izglītības centriem un sporta skolām. Lai sekmētu skolēnu un viņu vecāku informēšanu par iespējām iesaistīties ārpusskolas pulciņos un aktivitātēs, 3. septembrī Vērmanes dārzā notiks ikgadējs pasākums Nāc un piedalies, kā arī ir sagatavots katalogs, kurā apkopota detalizēta informācija par interešu izglītības piedāvājumu Rīgā, un tas elektroniski pieejams e-skola.lv.

***

Uzziņai

Būtiskākais Rīgas izglītības iestādēs jaunajā mācību gadā

Pirmsskolas

• No 2017. 1. janvāra pašvaldība atjaunos pirmsskolu pedagogiem piemaksu 50 eiro apmērā par likmi, palielinot darba samaksu līdz 730 eiro.

• Jau trīs mēnešus pašvaldība nodrošina aukļu pakalpojumu finansēšanu. Šobrīd 471 auklei tiek maksāts 116 eiro mēnesī.

Skolas

• Pedagogiem, kuriem atalgojums tiek maksāts no pašvaldības budžeta, no 1. septembra minimālā algas likme ir 680 eiro.

• Visi pamatskolēni saņem brīvpusdienas.

• Viena miljona eiro apmērā šovasar skolām un bibliotēkām tika piegādāti 1395 datori.

• 2. klašu skolēniem tiek nodrošināta bezmaksas peldētapmācība.

• Rīgas skolu vajadzībām Rīgas satiksme piešķīrusi 15 autobusus.

• No 2016. gada 1. decembra pašvaldība plāno izglītības iestāžu darbiniekiem, tajā skaitā pirmsskolas pedagogu palīgiem un tehniskajiem darbiniekiem, piešķirt atlaides sabiedriskajā transportā, bet nākamgad iecerēts nodrošināt veselības apdrošināšanas polises.