Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietu turpinās skatīt 22.martā

Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas krimināllietu Rīgas apgabaltiesa turpinās izskatīt 22.martā plkst.10.30. Procesa dalībnieki šajā lietā ir pieteikuši ļoti daudz lūgumu, kuri tagad tiek vērtēti un lemti.

Kukuļošanas lietas iztiesāšana tika sākta pērn 30.oktobrī, kad tiesa noskaidroja apsūdzēto personu attieksmi pret celtajām apsūdzībām. Pēc tam sākās liecinieku pratināšana.

Pēc Krimināllikuma (KL) 320.panta 3.daļas - par kukuļa izspiešanu personu grupā - apsūdzētais bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Vilnis Štrams pilnībā neatzīst savu vainu trijās no piecām lietas epizodēm, bet divās apsūdzības epizodēs viņš atzīst savas faktiskās darbības, taču neatzīst to juridisko kvalifikāciju.

Bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta administrācijas vadītājs Raimonds Janita piekrīt apsūdzībā izklāstītajiem apstākļiem, bet neatzīst savu darbību kvalifikāciju pēc KL 320.panta 3.daļas.

Bijušais Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta direktors Pēteris Strancis pilnībā noraida viņam inkriminētos noziedzīgos nodarījumus un ir pārliecināts, ka tiesā pierādīs savu nevainību.

Savukārt par kukuļa došanu pēc KL 323.panta šajā lietā apsūdzētas arī trīs privātpersonas - kādreizējais Rīgas un Jūrmalas mērs Andrejs Inkulis, uzņēmēja Ināra Vilkaste, kā arī Igaunijas pilsonis Prīts Tomings.

Inkulis saprot viņam uzrādīto apsūdzību pēc KL 323.panta 1.daļas un atzīst naudas nodošanu, taču neatzīst tās juridisko kvalifikāciju. Apsūdzētais uzskata, ka viņš ir kļuvis par upuri izspiešanai, nevis devis kukuli.

Vilkaste pilnībā neatzīst savu vainu inkriminētajā kukuļdošanā personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās pēc KL 323.panta 2.daļas.

Vienīgais, kurš pilnībā atzīst prokuratūras uzrādīto apsūdzību, ir Tomings, kuram tiek inkriminēts KL 323.panta 1.daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums.

Lietā kopumā ir piecas epizodes.

Pirmā epizode ir par aptuveni piecus gadus seniem notikumiem. Kā liecina apsūdzība, toreiz Štrams un Strancis vienojušies pieprasīt kukuli viena miljona eiro (aptuveni 702 800 latu) apmērā no Vilkastes, lai viņas interesēs mainītu teritorijas plānojumu īpašumam Mežaparkā, Rusova ielā 1.

Apsūdzība uzskata, ka Vilkaste bijusi ieinteresēta iegūt tiesības Rusova ielā veikt apbūvi ar ievērojami lielāku stāvu skaitu, nekā to paredzēja spēkā esošais vietējās pašvaldības teritorijas plānojums un apbūves noteikumi. Kukuli Vilkaste paredzējusi nodot trīs daļās, bet tā saņemšanai Strancis norīkojis Janitu, norāda prokuratūra.

Kā ziņots, Vilkaste zemi Mežaparkā starp Ķīšezera, Rusova un Ezermalas ielu pārdeva par 45 miljoniem eiro (31,5 miljoniem latu) divas dienas pēc tam, kad tai tika mainīts zonējums un atļauta daudzstāvu apbūve.

Otrā lietas epizode ir par 30 000 eiro (aptuveni 21 084 latu) kukuļa prasīšanu no SIA "CMR Nami". Saskaņā ar apsūdzību Štrams pret kukuli gatavojies nodrošināt šim uzņēmumam labvēlīga lēmuma pieņemšanu būvatļaujas izsniegšanas procesā, tāpēc viņš lūdzis Janitu par plānoto "darījumu" informēt "CMR Nami" pārstāvi, taču šī persona atteikusies dot kukuli. Lai arī Janita tādā gadījumā draudējis ar šķēršļu likšanu turpmāko "CMR Nami" būvniecības ieceru īstenošanai, uzņēmuma pārstāvis tomēr nav pierunāts dot kukuli, norāda prokuratūra.

Trešā epizode ir saistīta ar neizdevušos kukuļa saņemšanu no "CMR Nami". Tā kā Janita nav spējis pierunāt šī uzņēmuma pārstāvi dot 30 000 eiro kukuli, Štrams no paša Janitas pieprasījis 5000 eiro, ko Janita viņam arī samaksājis, liecina apsūdzība.

Ceturtā epizode ir par notikumiem 2007.gada pavasarī saistībā ar SIA "Kvarta" iecerēto dzīvojamo māju kompleksa būvniecības atbalstīšanu Kuldīgas ielā, liecina apsūdzība. Prokuratūra norāda, šajā epizodē pie Stranča vērsies Inkulis, jautādams, kāpēc ar minēto projektu nenotiek nekāda virzība. Pēc tam Štrams ar Stranci uzdevuši Janitam tikties ar Inkuli un informēt viņu, ka apmaiņā pret uzņēmumam "Kvarta" labvēlīgu lēmumu būs jāmaksā 60 000 eiro (aptuveni 42 168 latu) liels kukulis. Inkulis šo naudu arī sarūpējis un nodevis Janitam, liecina apsūdzība.

Savukārt 2007.gada nogalē papildu sākotnēji noteiktajam kukuļa apmēram ar Janitas palīdzību no Inkuļa tikuši pieprasīti vēl vairāki desmiti tūkstoši eiro, kurus vismaz daļēji viņš arī samaksājis, norāda prokuratūra.

Arī piektā apsūdzības epizode saistīta ar 2007.gada notikumiem. Prokuratūra norāda, ka šoreiz Štrams un Strancis uzdevuši Janitam pieprasīt 65 000 eiro (apmēram 45 682 latu) kukuli no kompānijas "NCC Spilve Development" pārstāvja Tominga apmaiņā pret to, ka tiks nodrošināti būvniecības ieceres attīstītājam labvēlīgi lēmumi būvatļaujas izsniegšanas procesā saistībā ar dzīvojamo māju kompleksa būvniecību Dzirciema ielā.

Latvijā

Būtu jāturpina sniegt atbalsts reģionālajiem medijiem, lai reģionu iedzīvotājiem nodrošinātu pieeju kvalitatīvam saturam par sabiedriski nozīmīgiem notikumiem, pirmdien tiekoties ar kultūras ministri Agnesi Lāci (P), uzsvēra Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.