RĪGAS PILS. Pagaidām vēl nekavē

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Septembra sākumā būs zināms, ar kuru būvnieku valsts akciju sabiedrība Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) slēgs līgumu par Rīgas pils atjaunošanas otrās kārtas darbiem, kuru laikā rekonstruēs kastelas daļu.

Tāpat kā līdz šim tajā atradīsies Latvijas Nacionālais vēstures muzejs. Līdz Latvijas Republikas simtgadei 2018. gadā plānots darbus pabeigt. Pašlaik Rīgas pilī ir atjaunota priekšpils, Austrumu piebūve un labiekārtots Pils dārzs. Kastelas restaurācijas un pārbūves projekts Rīgas pilsētas būvvaldē tika saskaņots maija vidū. VNĪ sabiedrisko attiecību speciālists Arnis Blodons informē, ka kastelas restaurācijas un pārbūves projekts ir sarežģīts, būvnieku piedāvājumu izvērtēšana un atlase ir laikietilpīga un lēmumu, ja zaudētāji to nepārsūdzēs, VNĪ varētu pieņemt septembra sākumā. Ir saņemti vairāku būvnieku piedāvājumi. VNĪ vadītājs Mārtiņš Tols aģentūrai BNS izteicās, ka šis process ir aizkavējis būvdarbu sākšanu. Pašlaik kavējums nav būtisks - tie varētu būt pāris mēnešu.

Savukārt būvniecības uzņēmums RBSSKALS Būvvadība izvērtē iespēju vērsties ar iesniegumu Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā saistībā ar līguma izbeigšanu bijušajā Tabakas fabrikā un par Rīgas pils konventa pārbūves un restaurācijas projektu, vēsta BNS. VNĪ esot veikuši darbības, lai darbus Rīgas pilī sadārdzinātu par vismaz diviem miljoniem eiro.

Rīgas pils kastelas daļa vēsturiski ir vecākā un autentiskākā viduslaiku pils Latvijā un arī Baltijā. Latvijas Nacionālais vēstures muzejs plāno savās vēsturiskajās telpās atgriezties 2018. gadā. Pagājušā gada pavasarī, izrādot tukšās muzeja telpas, tā direktors Andris Radiņš sacīja, ka jau zina, kā tiks sagaidīti muzeja apmeklētāji - ar valsts simtgadei veltītu izstādi. Telpas nākšoties iekārtot straujā tempā, taču viņš ir priecīgs, ka beidzot no solījumiem savest kārtībā muzeja telpas valsts ir nonākusi arī pie darbiem.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka Rīgas pils restaurācija un rekonstrukcija tiek veikta divās kārtās. Otrās kārtas ietvaros plānots atjaunot un restaurēt Rīgas pils kastelas daļu 10 150 kvadrātmetru platībā, rekonstruēt Hurna bastionu, kā arī labiekārtot kastelas pagalmu. Paredzēts veikt arī pagalma arheoloģisko izpēti.



Svarīgākais