Rīgas un kino svētki izskanējuši

PIRMAIS. Pirmais kinoseanss Rīgā notika 1896. gada 28. maijā. Ēka Vaļņu ielā, kurā kinoseanss notika, nav saglabājusies. Tēlnieks Ģirts Burvis izveidoja piemiņas zīmi kā kinofilmiņas fragmentu, un nu tā ir iemontēta ielas segumā. Piemiņas zīmes atklāšanā piedalījās režisors Jānis Streičs, kas šajos Rīgas svētkos tiek īpaši sumināts. Šogad septembrī viņš svinēs 80. dzimšanas dienu © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Rīgas svētkos varēja sastapt tos, kuri bija gatavi priecāties, spītējot nelāgajiem laikapstākļiem.

Sestdienas rītā, kad lietus lija gandrīz bez apstājas un gaiss atdzisa līdz rudenīgi dzestram, pilsētas ielās izgāja izturīgākie un aktīvākie. Dienai iesilstot, brīvdabas kinoteātros, kā pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, parādījās arvien vairāk cilvēku.

Lai gan šķiet, ka Rīgas svētkos ir grūti pārsteigt ar kaut ko jaunu un daudzi apmeklētāji vēlas piedalīties jau zināmās nodarbēs un pasākumos, šogad pilsēta ieguva divus jaunus vides objektus. Līvu laukumā atklāta pirmajam kino seansam veltīta piemiņas plāksne un Spīķeros - tēlnieces Olgas Šilovas darinātā skulptūra Leste. Kinoplāksne Līvu laukumā ir iegūlusi gandrīz 10 gadus pēc idejas izskanēšanas, bet Lesti (bute - līvu valodā) tēlniece veidoja kā vides objektu Līvu laukumam un pirms 10 gadiem konkursā ieguva pirmo prēmiju.

Rīdziniekus arī šogad uzmundrināja latgalieši - kā ierasts, Jēkaba laukumā notika Latgales dienas. Laiks sestdien bija nejauks, bet Latgales amatnieki, dancotāji un muzicētāji tāpēc degunu nenokāra. Kalējs kala, pinēji pina un audējas izlika uz letes savu preci. Latgales dienā aizraujošu informāciju par sevi galdā lika Višķu amatnieku ciems, Nākotnes ozolu ciems, Skaistās Izabellas ciems, Kotleru vīna ciems, Tirgus ciems, Muzikantu ciems, Goda saimnieču ciems, Turku pirts ciems, Raibās pūralādes ciems, Zilupes filmu ciems, Līksnas muižas parka ciems un Zirgu ciems.

Vērmanītī un Esplanādē netrūka arī citu novadu meistaru. Pēc Neatkarīgās novērojuma, svētku apmeklētājiem tīkamāki bija apēdami labumi, rokdarbus viņi pirka mazāk.

Rīgas svētkos vienmēr notiek daudz sportisku aktivitāšu. Diennakts basketbola turnīrā Krastu mačs, kas norisinājās pie Latvijas Nacionālās operas ēkas, šogad uzvarēja Daugavas kreisā krasta komanda. Turnīrs norisinājās 24 stundas bez pārtraukuma.

Savukārt Rīgas svētku trešā diena - 14. augusts - bija veltīta ģimenēm, un pasākumi grozījās par un ap kino - Lielo leļļu un talismanu svētki, brīvdabas kinoseanss, izbaudot režisora Jāņa Streiča nemirstīgo filmu Limuzīns Jāņu nakts krāsā zem klajas debess 11. novembra krastmalā, Vērmanes dārzā pasākums ģimenēm Kino ceļojums, dažādas radošās darbnīcas bērniem un, protams, randiņš ar Jāni Streiču.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais