Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas Valsts tehnikums – Latvijas profesionāļu kalve

VECAIS UN JAUNAIS. No vēstures veidojas nākotne. Rīgas Valsts tehnikumam ir bijuši dažādi nosaukumi, un visiem labi atmiņā palicis Rīgas Industriālais politehnikums (RIP) K. Valdemāra ielā, kura tiešais tradīciju pārmantotājs ir Rīgas Valsts tehnikums. Glabājot vēstures vērtības, vienlaikus tiek attīstīta nākotne – Dārzciema ielā ekspluatācijā jau nodots ar modernām tehnoloģijām aprīkots praktisko mācību centrs, bet tuvākajā nākotnē tur taps arī jauna dienesta viesnīca un multifunkcionāla halle © Ainars GAIDIS

Rīgas Valsts tehnikums (RVT) ir senākā profesionālā mācību iestāde valstī, kura, īstenojot mūsdienīgas mācību programmas, nezaudē tradīcijas un teju 100 gadu laikā uzkrāto pieredzi nodod no paaudzes paaudzei.

Tehnikums izsenis ir viens no Latvijas tautsaimniecības attīstības pamatiem, ko apliecina Latvijas Darba devēju konfederācijas sadarbībā ar prakse.lv šogad veiktā aptauja - Rīgas Valsts tehnikums ir viena no darba devēju visvairāk ieteiktajām mācību iestādēm. Šobrīd tā piedāvā apgūt vairāk nekā 40 akreditētu profesionālās izglītības programmu 14 jomās, kā arī profesionālās pilnveides un tālākizglītības programmas.

Mācīties gribētāju vairāk, nekā plānots

Iepriekšējā mācību gadā RVT kopumā profesiju apguva 2300 izglītojamo. Vaicāta par šā gada uzņemšanu, tehnikuma direktore Dagnija Vanaga ir apmierināta: «Objektīvi izvērtējot iepriekšējo gadu pieredzi, šim gadam uzņemšanu plānojām piesardzīgi, taču dzīve pierādīja, ka jauniešu interese par profesijas iegūšanu tieši mūsu skolā ir liela. Mācībām Rīgā vidējās profesionālās izglītības programmās esam saņēmuši par nepilniem 20 procentiem vairāk pieteikumu nekā plānots, taču dažās specialitātēs vēl ir brīvas vietas. To audzēkņu uzņemšana, kuriem jau ir vidējā izglītība, pieteikumu pieņemšana vēl rit pilnā sparā. Savukārt mūsu struktūrvienībās Limbažos, Laidzē, Krāslavā un Balvos grupas vēl pilnībā nav nokomplektētas, tāpēc uzņemšana turpinās.» Vaicāta par Latvijas reģionu jauniešu interesi mācīties Rīgā, direktore skaidro: «Apmēram trešdaļa audzēkņu nav rīdzinieki. Mēs tiešām priecājamies par tiem, kuriem dzīve Rīgā mācību laikā nešķiet skaista un vienkārša, bet viņi tomēr iztur, iegūst diplomu un pieredzi, un atgriežas savā dzimtajā pusē, lai veidotu karjeru un uzsāktu savu biznesu. Izejot cauri mācību laikam Rīgā, viņi ir kļuvuši patstāvīgāki, ieguvuši līderības prasmes un drosmi uzņemties atbildību.»

Magnēts - mūsdienīga mācību vide

Jauniešu pastiprinātu interesi izraisījusi iespēja mācīties mūsdienīgā skolā un profesiju apgūt gan darba vidē, gan modernās laboratorijās. Atgādināsim, ka šo iespēju rada jaunais praktisko mācību centrs Dārzciema ielā. Pēc šā centra nodošanas ekspluatācijā, tehnikumam ir ne tikai labas un plašas telpas, bet arī šodienas darba tirgum atbilstošas tehnoloģiskās iekārtas, kas nodrošina iespēju jaunajam cilvēkam apgūt tādu tehniku, kas atbilst mūsdienīgu uzņēmumu vajadzībām.

Daļa no Rīgas vēstures

Vaicāta, kas notiks ar vēsturiskajām iekārtām, kuras no Poligrāfijas centra un Dzelzceļnieku skolas vecajām telpām uz jaunajām laboratorijām netiks pārvestas, Dagnijas Vanaga atklāj: «Krišjāņa Valdemāra ielas 1c namā mācības netiks pārtrauktas - tā bija, ir un būs mūsu galvenā mītne, taču, mainoties situācijai, rodas brīvas telpas, ko esam nolēmuši izmantot Rīgas Valsts tehnikuma muzeja paplašināšanai un pārveidošanai, lai tas būtu interesants ne tikai esošajiem un bijušajiem audzēkņiem un pasniedzējiem, bet pat ārvalstu tūristiem. Piemēram, mūsu rīcībā ir vecās linotipa iekārtas, burtiņi un viss cits, kas nepieciešams, lai rekonstruētu seno grāmatu iespiešanas tehnoloģiju. Tas vienlaikus būs izzinošs un interaktīvs muzejs, kurā varēs līdzdarboties katrs apmeklētājs. Mēs vienmēr atceramies, ka esam daļa no Rīgas. Arī iesaistoties starptautiskajās apmaiņas programmās, organizējot starptautiskas konferences un piedaloties profesionālajos konkursos, mūsu audzēkņi ar savām prasmēm prezentē ne tikai Latviju, bet arī mūsu galvaspilsētu Rīgu.»

Vairāk informācijas www.rvt.lv