Rīgas pils sāk jauno dzīvi

VĒSTURISKS, BET JAUNS. Restaurētās mēbeles sāk jaunu dzīvi jaunās telpās un jaunā veidolā. Bīdermeijera stila iekārta tiek nesta uz Zaļo zāli © F64

Augusta beigās Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Valsts prezidenta kancelejas darbinieki pārcelsies uz Rīgas pili.

Pašlaik darba un reprezentācijas telpas vēl tiek iekārtotas, un vakar, tiesa, bez R. Vējoņa klātbūtnes, uz pili pārveda pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes krūšutēlu. Tādējādi līdz šim nezināmam mākslas darbam ierādīta godpilna vieta.

Rīgas pils trešā stāva telpā ir izveidota jauna reprezentācijas telpa - Jāņa Čakstes piemiņas kabinets, iepriekš tāds nav bijis. Iespējams, Čakstes krūšutēls bijis arī čekas pagrabos. Šī mākslas darba liktenis bijis raibs - autors nezināms, 90. gados krūšutēlu Rīgas Vēstures un kuģniecības muzejam (RVKM) uzdāvināja Rīgas Latviešu biedrība. Biedrības nama pagrabos uzietais mākslas darbs nekad nav izstādīts biedrības telpās. Varētu būt, ka Latvijas pirmā prezidenta biste savulaik atradusies Rīgas pilī - prezidenta darbavietā. Pagaidām tie ir minējumi, tāpēc RVKM krājuma glabātāja Vivita Buivida aicina - ja Latvijas iedzīvotājiem ir informācija par Jāņa Čakstes krūšutēlu, tā tapšanu un autoru, kā arī fotogrāfijas, atmiņas, dokumenti, lūdzu, informējiet muzeju! Pagaidām šis ir baltais plankums Rīgas pils visjaunāko laiku vēsturē.

Pilī atgriežas arī restaurētās vēsturiskās mēbeles. No Zelta par Zaļo tapušajā zālē vakar ienesa SIA IntarSija restaurētās un 2013. gada ugunsgrēkā cietušās bīdermeijera stila mēbeles - galdu un krēslus. Ugunsgrēku dzēšot, mēbeles salēja ar ūdeni, un tās, kaut gan arī pirms tam vajadzēja atjaunot, cieta daudz pamatīgāk. Mēbeļu restaurācija uzticēta vienam meistaram, lai rokraksts neatšķirtos. Rīgas pilij daļa mēbeļu ir restaurēta, daļa - izgatavota no jauna, ievērojot telpu specifiku.

Savukārt restaurators Kaspars Burvis ir iekārtojies nelielā pirmā stāva telpā un uz vietas ierāmē gleznas. Viņš savu darbavietu dēvē par improvizētu darbnīcu. Rīgas pilī būs ap 70 gleznu, ne visām nepieciešama restaurācija. Vairākus vēsturiskos ietvarus nācies atjaunot, bet tas noticis citviet - restaurācijas darbnīcā. Vairākas no atjaunotajām un ierāmētajām gleznām atradīsies Čakstes piemiņas kabinetā, droši zināms, ka tas būs Purvītis. K. Burvis saka - jāstrādā precīzi, jo mākslas darbi ir liela vērtība, rāmji ir trausli. Vakar viņš darbojās ap uzgleznoto senās Rīgas panorāmu, Purvītis gaidīja rindā, bet hercogienes Dorotejas portrets bija gatavs, lai to novietotu Dorotejas zālē.

Valsts prezidenta kanceleja un VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) ir parakstījuši pieņemšanas un nodošanas aktu. Valsts prezidents Rīgas pilī nestrādā jau četrus gadus. Vispirms - plānotais remonts un restaurācija, bet 2013. gada vasarā - ugunsgrēks, kas pārcelšanos krietni aizkavēja. Rīgas pilsētas būvvalde pieņēma ekspluatācijā rekonstruēto Rīgas pili pagājušā gada 18. decembrī.



Svarīgākais