Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jaunais laiks atbalsta 16. marta pasākumus

Jaunā laika (JL) Rīgas domes (RD) frakcija pauž neizpratni par RD lēmumu aizliegt visus 16.martā pieteiktos pasākumus un cer, ka 16.marta pasākumu pieteicēji griezīsies tiesā, lai tiesas ceļā nodrošinātu savu demokrātisko tiesību ievērošanu, LETA informē JL Rīgas domes frakcija.

JL uzskata, ka, aizliedzot 16.marta pasākumus, tādā veidā Saskaņas centrs un LPP/LC drīzāk kurina nacionālo naidu un saasina attiecības Latvijas iedzīvotāju vidū. Valdošais RD vairākums labi apzinās, ka lielā daļā sabiedrības šis lēmums rada neizpratni un jautājumu, kāpēc šādi aizliegumi netiek attiecināti arī uz 9.maiju.

JL RD frakcijas priekšsēdētājs Edgars Jaunups uzskata, ka tādā veidā RD cenšas izpatikt saviem vēlētājiem un izmanto varu savu politisko mērķu sasniegšanai par jebkuru cenu. "Tā vietā, lai veicinātu miermīlīgu dialoga veidošanu starp dažādu viedokļu pārstāvjiem, un ar savu attieksmi un rīcību demonstrētu atbalstu demokrātiskām vērtībām, tādām kā iedzīvotāju tiesības uz pulcēšanās brīvību, tiek izvēlēts totalitārs problēmu risināšanas veids, kas balstīts uz aizliegumiem un tiesību ierobežošanu. Tā vietā policijai sadarbībā ar pašvaldības vadību būtu vienkārši jāspēj nodrošināt kārtību pilsētā šajā dienā."

Lai arī sabiedrībā joprojām norisinās karstas debates saistībā ar 16.marta vēsturisko interpretāciju, JL atgādina, ka leģiona karavīri nepiedalījās represīvajās pret civiliedzīvotājiem, bet gan cīnījās Otrā Pasaules kara austrumu frontē pret PSRS Sarkano armiju. Leģions cīnījās pret tās valsts armiju, kas 1940.gadā bija okupējusi Latviju. Latviešu karavīri karoja pret režīmu, kas 1940.-1941.gadā veica noziedzīgas represijas pret civiliedzīvotājiem. Savukārt 9.maijs lielai daļai Latvijas iedzīvotāju atsauc atmiņā 50 okupācijas gadus, kuru laikā tika īstenots genocīds pret latviešu un citu tautību Latvijas teritorijā dzīvojošiem iedzīvotājiem.