"Rīgas ūdens" reģistrē pieteikumus par ūdens noplūdes radītajiem zaudējumiem

Pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" sācis reģistrēt pieteikumus par ūdens noplūdes radītajiem zaudējumiem, informē uzņēmuma preses sekretārs Artūrs Mucenieks.

Saistībā ar vakar notikušo maģistrālā ūdensvada avāriju Rīgā, Miera ielā pirms uzbrauktuves uz Brasas stacijas pārvada, "Rīgas ūdens" izveidojis komisiju, lai apzinātu un apsekotu ar avāriju saistītās ūdens noplūdes radītos bojājumus.

Pamatojoties uz personu pieteikumiem par ar avāriju saistītās ūdens noplūdes radītajiem bojājumiem, tiks veikta bojājumu vietu apzināšana un apsekošana, kā arī noformēts akts.

LETA jau ziņoja, ka "Rīgas ūdens" aicina pieteikties iedzīvotājus, kuriem ūdensvada avārijā nodarīti ievērojami zaudējumi, lai varētu lemt par kompensāciju izmaksu.

Ūdensvada avārijā pie Brasas pārvada vakar izplūduši 14 000 kubikmetru ūdens, aģentūrai LETA pastāstīja "Rīgas ūdens" ražošanas direktors Viktors Juhna.

Viens iedzīvotājs vidēji diennaktī izlieto 150 līdz 200 litrus ūdens, tādējādi ar šo ūdens daudzumu vienam cilvēkam varētu pietikt 190 līdz 250 gadiem.

Ūdensapgādes tarifs paredz, ka kubikmetrs ūdens maksā 43,7 santīmus, līdz ar to zemē ir izlijuši vairāk nekā 6000 latu.

Kā ziņots, vakar pie Brasas pārvada plīsa maģistrālais ūdensvads, kura diametrs ir 80 centimetri. Avārija notika pirms plkst.17, bet pilnībā ūdens izplūdi izdevās novērst tikai plkst.22.30. Lai apturētu ūdens izplūdi, vajadzēja aizvērt 15 dažāda izmēra aizbīdņus. Darbus apgrūtināja gan apledojums, gan rūsa.

SIA "Rīgas ūdens" pārstāvji informēja, ka plīsušais ūdensvads ir vairāk nekā 70 gadus vecs - tas uzbūvēts 1937.gadā. Šādu ūdensvadu Rīgā ir 10% no visa tīkla.

Kopējos zaudējumus varēs aprēķināt pēc vairākām dienām.

Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pēc iepazīšanās ar avārija vietu atzina, ka "Rīgas ūdenim" vajadzētu apdrošināties pret šādiem ārkārtas gadījumiem.

Ušakovs norādīja, ka visi atbildīgie dienesti savu darbu veikuši labi un avārijā vainojams cienījamais ūdensvada vecums. Savukārt "Rīgas ūdens" valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa teica, ka šī ir bijusi īpaša avārijas situācija, un aicināja iedzīvotājus vērsties uzņēmumā pēc kompensācijām.

Policijas pārstāvji informēja, ka avārijas apkārtne jau kopš vakardienas ir norobežota un satiksme tiek novirzīta pa apbraucamajiem ceļiem. Gājēji dzelzceļa sliedes var šķērsot zem tilta, pa tiltu iet drošības apsvērumu dēļ nav atļauts. Apkārtējās ielās novietoti policisti, kas palīdz regulēt satiksmi.