Rīgas dome aktualizēs jautājumu par Lielo kapu apsaimniekošanu

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien nolēma aktualizēt jautājumu par Lielo kapu apsaimniekošanu, jo Latvijas Evaņģēliski luteriskā baznīca, kuras īpašumā ir šī teritorija, nespēj to sakopt.

Tā kā Lielie kapi pilsētā veic parka funkciju, Rīgas dome no 2001. līdz 2008. gadam apmaksāja apstādījumu uzturēšanu no pašvaldības budžeta, vidēji izlietojot 22000 latu gadā. Taču pašvaldības budžeta līdzekļus nedrīkst izmantot, lai apsaimniekotu citu personu īpašumu.

Mājokļu un vides komiteja nolēma, ka nepieciešams sagatavot vēstuli baznīcai, lai atsāktu diskusiju par Lielo kapu teritorijas uzturēšanu un apsaimniekošanu, tostarp, arī apspriežot jautājumu par šās teritorijas nodošanu pašvaldības īpašumā.

Lielo kapu ansamblis ir nozīmīgākā 18. - 19. gs Rīgas nekropole - teritorija, kurā atrodas pilsētas un Latvijas vēsturē svarīgi apbedījumi, izcili mākslas un arhitektūras pieminekļi. Kā dārzu un parku arhitektūras ansamblis, tā iekļauta aizsargājamo valsts kultūras pieminekļu sarakstā ar visām tajā esošajām memoriālajām celtnēm. Lai saglabātu minētos objektus, steidzami jānodrošina to konservācijas un aizsardzības darbi.

Latvijā

Labklājības ministrija (LM) ir iesniegusi Finanšu ministrijai izskatīšanai nozares prioritāro pasākumu un starpnozaru prioritāro pasākumu sarakstu laika periodam no 2025. – 2028. gadam, atsaucoties uz Nacionālās drošības koncepcijā teikto, ka “iekšējo drošību ietekmē arī demogrāfiskās situācijas pasliktināšanās, augstais nabadzības līmenis un sabiedrības ienākumu nevienlīdzība, kā arī izglītības kvalitāte”.

Svarīgākais