Jaunās laika biļetes rada pārpratumus

© F64

Dažas dienas, kopš uzņēmums Rīgas satiksme (RS) ieviesis jaunas brauciena biļetes, gan šo biļešu pircēju, gan to pārdevēju vidū valda mērens haoss. Jaunās laika biļetes mēneša pirmajās dienās nebija iespējams nopirkt visās tirdzniecības vietās, kur tās vajadzēja tirgot.

RS preses sekretārs Viktors Zaķis saka - pašlaik pārpratumi rodas ar RS sadarbības partneriem, bet aizķeršanās ar laika biļešu pārdošanu ir īslaicīga problēma.

Ziepniekkalnā kādai pasažierei Narvesen kioskā pārdevēja apgalvoja, ka nevar pārdot uzreiz trīs laika biļetes. Divas tā dēvētās stundas biļetes pārdot varot, bet trīs - nekādi. Savukārt Zolitūdē braukšanas biļešu tirdzniecības vietā varēja nopirkt tik laika biļešu, cik vien pircējs vēlējās, taču prasītās brīvdienu stundas biļetes vietā (ar Rīdzinieka karti tā maksā 60 centu) pārdeva biļeti darbdienām par 1,15 eiro. Pircējs nosprieda, ka etalonu reģistrācijas aparāts transportā pats novilks 60 centu par braucienu sestdienā, tātad - brīvdienā, taču atklājās, ka šāda laika biļete Rīdzinieka kartē nemaz netika uzpildīta.

Daudziem pasažieriem nav skaidrs, kā biļešu reģistrācijas aparāts sabiedriskajā transportā nolasīs to biļetes veidu, kurš pasažierim konkrētajā situācijā ir nepieciešams, ja Rīdzinieka kartē ir ieskaitītas vairāku veidu biļetes. «Aparāts vienmēr reģistrēs pasažierim visizdevīgāko biļeti,» skaidro V. Zaķis. Piemēram, ja vienā kartē ir nopirktas gan biļetes noteiktam braucienu skaitam, gan stundas biļete darbdienām, gan stundas biļete brīvdienām, tad, braucot brīvdienā, tiks reģistrēta brīvdienu stundas biļete, kas Rīdzinieka kartes lietotājam maksā 60 centu, bet, braucot darbdienā, - stundas biļete par 1,15 eiro neatkarīgi no tā, vai pasažieris ir plānojis pārsēsties. Ja kartē ir mēnešbiļete un stundas biļete, tad tik ilgi, kamēr darbojas mēnešbiļete, stundas biļeti nereģistrēs. Kad mēnešbiļetei beigsies darbības laiks, tad biļešu aparāts reģistrēs laika biļeti vienas stundas braucienam. Savukārt mikroautobusos stundas biļete un mēnešbiļete nedarbojas, tur der tikai braucienu biļetes.

Cilvēki jautā arī, kas notiks, ja kartē ir uzpildīti 50 braucieni (tad maksa par vienu braucienu ir 1,01 eiro) un stundas biļete par 1,15 eiro. Tik un tā pirmā tiks reģistrēta stundas biļete, uzsver V. Zaķis. Tāpēc to ir vērts pirkt un izmantot tad, ja tiešām paredzēts pārsēsties citā transporta līdzeklī vismaz vienu reizi. Pretējā gadījumā brauciens maksā 1,15 eiro - tikpat, cik atsevišķi nopirkts parasts brauciens.

Iegādājoties vienu stundas biļeti, pasažieris stundas laikā var veikt neierobežotu skaitu braucienu ar pārsēšanos. Turklāt pēdējo braucienu pasažieris drīkst reģistrēt biļetes derīguma termiņa 59. minūtē un tālāk braukt līdz maršruta galapunktam neatkarīgi no ceļa ilguma. Rīdzinieka kartes īpašnieki vienas stundas biļeti darbdienām var iegādāties par 1,15 eiro, strādājošiem pensionāriem šī biļete maksās 0,60 eiro, bet studentiem 0,30 eiro. Vienas stundas biļete brīvdienām maksā 0,60 eiro. Pasažieri, kuru lietošanā nav Rīdzinieka kartes, vienas stundas biļeti var iegādāties par 2,30 eiro un ielādēt to etalonos. Informāciju sniedz arī pa RS bezmaksas tālruni 80001919.