Divas Rīgas slimnīcas saņems Eiropas finansējumu

Divām Rīgas pašvaldības medicīnas iestādēm ir iespēja izmantot Eiropas struktūrfondu līdzfinansējumu, kas uzskatāms par sāpju naudas plāksteri pēc šo iestāžu reorganizācijas.

Vairāk nekā miljons latu no Eiropas fondiem paredzēts konkrētiem mērķiem, un citur tos tērēt nedrīkst. Rīgas domē (RD) noraida aizdomas, ka tādējādi īpašumi tiek gatavoti pārdošanai. "Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz sadalīt Eiropas struktūrfondu naudu, kas faktiski ir kā zināma sāpju nauda slēgtajām vai reorganizētajām medicīnas iestādēm," saka RD Labklājības departamenta Veselības pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Rempe.

MK noteikumi paredz attīstīt veselības aprūpes centrus un uzlabot ambulatorās veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Divas Rīgas pašvaldības SIA – Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskais centrs un Rīgas 1. slimnīca – ir saņēmušas uzaicinājumu piedalīties Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) aktivitātēs, no savas puses, precīzāk, no RD puses, nodrošinot tikai 15 procentu līdzfinansējumu. Projekta kopējās izmaksas Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskajam centram ir 510 636 lati, Rīgas 1. slimnīcai – 727 804 lati. Spriežot pēc publiski pieejamajiem dokumentiem, Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīniskajam centram lielākā daļa piešķirto līdzekļu paredzēta ēku rekonstrukcijai un renovācijai – kopsummā tie ir 450 636 lati (no ERAF – 383 041 lats). Medicīnas aprīkojuma iegādei – tikai 50 000 latu (no ERAF – 42 500 latu). Rīgas 1. slimnīcai paredzēts iegādāties ehokardiogrāfu par 75 000 latu, no kuriem ERAF nauda būs 42 500 latu. Rīgas 1. slimnīcā ERAF finansējums – 17 000 latu – tiks tērēts četru neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) brigāžu izvietošanai paredzēto telpu renovācijai, bet dienas stacionāra un ārstu kabinetu remontiem – vairāk nekā 437 000 latu. Kopējā remontiem atvēlētā summa ir par 15 procentiem lielāka, pieplusojot nepieciešamo līdzfinansējumu no pašvaldības.

M. Rempe skaidro, ka, Eiropas naudu dalot, bija jāievēro pieci kritēriji: tā piešķirama neatliekamās palīdzības brigāžu vajadzībām, ģimenes ārstu prakšu ierīkošanai, aparatūras iepirkšanai (bet ne vairāk kā par 50 000 latu), mēbeļu iegādei ne vairāk kā 5000 latu vērtībā un līdz 5000 latu iztērēt informācijas tehnoloģijām. Atlikusī summa domāta ēku remontam. RD šos nosacījumus ir ievērojusi, vien ģimenes ārstu prakses abās medicīnas iestādēs iekārtotas netiks. Taču Rīgas 1. slimnīcā tiks ierīkots atbalsta punkts NMP brigādēm, lai tās varētu ātrāk nokļūt pie pacientiem. Turklāt kopš 1. februāra slimnīcā atvērts diennakts traumpunkts, kurp vedot daudz pacientu, zina teikt M. Rempe. Lai tiktu pie ERAF miljona, abām medicīnas iestādēm nepieciešams 164 000 latu liels līdzfinansējums no pašvaldības. M. Rempe noraida aizdomas, ka izremontētās un ar medicīnas aparatūru apgādātās telpas tiek gatavotas slēptai privatizācijai. "Kāda slēptā privatizācija, ja piecus gadus pēc līdzekļu ieguldīšanas tie jāizmanto tiem mērķiem, kuriem izlietota nauda!" viņš izsaucas. M. Rempe arī noliedz, ka šobrīd pastāvētu varbūtība pievienot Ādas un seksuāli transmisīvo slimību klīnisko centru valsts SIA Austrumu slimnīca. "Ja vienos, tad tikai kopā ar 1. slimnīcu," viņš atbild. ERAF līdzekļus sāks izmantot jau šogad, tāpēc līdz marta vidum jāiesniedz pieteikums izvērtēšanai.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais