Pētījums: Policijas darbu atzinīgāk vērtē krievvalodīgie iedzīvotāji

© F64

Studentu zinātniski pētniecisko darbu konkursa par reiderismu atklāšanā SKDS direktors Arnis Kaktiņš prezentēja pētījumu, kas atklāja, ka policijas darbu vairāk pozitīvi vērtē krievvalodīgie Latvijas iedzīvotāji (34%) nekā latviski runājošā iedzīvotāju daļa (28%). Savukārt, tieši lielākā latviski runājošā iedzīvotāju daļa (38%) uzskata, ka valstī ir izplatīts reiderisms, kamēr tā domā 27% krievvalodīgie.

"Vērtējot iedzīvotāju sabiedrisko domu - reiderisms ir ļoti aktuāla problēma valstī. Ņemot vērā problēmas specifiku, lielu lomu sabiedrības uzskatu veidošanā ieņem tieši apkārtējā vide jeb informatīvā telpa, kuru iedzīvotāji lieto informācijas iegūšanā," pētījuma datus analizē SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Tāpat, pētījums parāda, ka zināma atšķirība viedoklī par reiderisma izplatību valstī ir vērojama starp reģioniem. Latgales reģiona iedzīvotāji atzinīgāk vērtē gan prokuratūras, gan tiesu darbu pretstatā pārējos Latvijas reģionos dzīvojošajiem. Vidēji 25% Latgales iedzīvotāji prokuratūras un tiesas darbu vērtē kā drīzāk labi vai ļoti labi, kamēr tā domā 22% iedzīvotāji no citiem reģioniem.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis skaidro, ka: "Atšķirība starp reģioniem lielā mērā saistīta ar ekonomiskajām aktivitātēm reģionos - salīdzinājumā ar citiem reģioniem, Latgales reģionā ir mazāk tādi uzņēmumi, kas ir ekonomiski aktīvāki un lielāki, līdz ar to iekārojamāki reideriem".

Svarīgākais