Spilgts pārsteigums Rīgas pils pagalmā

ATDZIMST NO JAUNA. Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš atzīstas, ka spilgtās krāsas viņam ir pārsteigums – nevarējis iedomāties, ka pirms 500 gadiem veidotās akmens skulptūras krāsotas tik dzīvelīgos toņos © F64

Vēsturiskie akmens ciļņi Madonna ar bērnu un Mestrs Volters fon Pletenbergs Rīgas pils pagalmā neatgriezīsies, to vietā ir uzliktas kopijas. Toties kādas! Beidzot ir saskatāma gan Livonijas ordeņa aizbildne Dievmāte un Jēzus bērniņš, kas ilgus gadus bija «pazaudējis» seju, gan vēsturiski nozīmīga personība – Livonijas ordeņa mestrs Volters fon Pletenbergs visā savā krāšņumā – tērps zelta bruņās no galvas līdz kājām.

Ciļņu kopijas autors tēlnieks Edvīns Krūmiņš savam darbam devis vismaz 300 gadu garantiju. Ciļņus noņēma pērn zinātniskai izpētei un konservācijai, un pēc Rīgas pils senākās daļas, kur atrodas Latvijas Nacionālais vēstures muzejs (LNVM), pārbūves tie atgriezīsies muzeja telpās. Ciļņi bija ļoti bojāti, un vairāk par pelēkbrūnu toni saskatīt nevarēja. Tāpēc tagad neparasts šķiet krāsojums - spilgts kā Lieldienu ola. Lai noteiktu reiz izmantotos krāsu toņus, tika paņemti 70 paraugi. Ciļņu akmens paraugi pētīti pat Kārļa universitātē Prāgā. Mākslas vēsturnieks, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, Rīgas pils atjaunošanas padomes priekšsēdētājs Ojārs Spārītis ar labpatiku konstatēja: «Mums par lielu pārsteigumu, krāsojums ir ļoti dzīvespriecīgs.»

LNVM direktors Arnis Radiņš atzinās, ka ir pārsteigts, jo, lai gan daudzus gadus staigājis pa pils pagalmu, beidzot var redzēt, kā pirms 500 gadiem izskatījušies akmens ciļņi, kas ir vecākie viduslaiku tēlniecības pieminekļi Latvijā. Savukārt oriģinālus pārvedīs uz pagaidu glabātavu.

Taps vēl viena Dievmātes un Pletenberga ciļņu kopija, Neatkarīgajai izstāstīja Rīgas pils Dievmātes fonda dibinātāja Lilija Jančevska. Fonds iecerējis lūgt tēlniekam Krūmiņam pagatavot vēl vienu kopiju, ko varētu novietot kādā no katoļu dievnamiem, jo pēc Valsts prezidenta pārcelšanās Rīgas pils pagalmā ne katram būs iespēja ienākt. Plānots nepieciešamos līdzekļus savākt līdz 2018. gadam. L. Jančevska piebilst, ka 25. jūnijā lūgšanu grupa pulcēsies pie atjaunotajiem ciļņiem, bet pēc tam arī lūdzējiem pils vārti būs slēgti. Līdz šim lūgsnas Dievmātei un pils atjaunotājiem pagalmā skanēja reizi mēnesī.

«Rīgas pils Dievmātes fonds»

reģ. Nr.40008193404

aicina atbalstīt ar ziedojumiem

Rīgas pils vēsturisko skulptūru

kopiju izgatavošanu.

Ziedojumus sūtīt uz SEB banku:

SWIFT kods: UNLALV2X

Konts:

LV87UNLA0050019021567

Pateicamies par ziedojumiem.



Svarīgākais