Deputāti: lai bezpajumtnieki staigā kājām

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti neuzņēmās virzīt tālāk parlamentā apspriešanai jautājumu par dotācijas piešķiršanu pašvaldības uzņēmumam Rīgas Satiksme, lai pilsētas bezpajutmnieki varētu braukt sabiedriskajā transportā bez maksas.

Vairākums deputātu bija visai skeptiski noskaņoti pret šādu ideju, un neviens no šīs komisijas neuzņēmās iniciatīvu rosināt likuma grozījumus. Atsevišķi deputāti bija pat visai dusmīgi noskaņoti. Deputāte Silva Bendrāte (Jaunais laiks) jautāja: kāpēc gan vienai cilvēku grupai ir jādod šādas atlaides, ja citām to nav? „Uz ielām iet bērni kājām, veci cilvēki tipina, kāpēc bezpajumtnieks nevar iet kājām? Tas pat ir veselīgi. Lai bezpajumtnieki iet kājām!” teica deputāte. Viņai piebalsoja arī deputāte Ausma Kantāne – Ziedone (JL), kura salīdzinot minēja ģimenes ar bērniem, kurām jāsūta studenti ar vilcienu uz Rīgu. Tas ģimenei maksā divi līdz pieci lati dienā.

Arī deputāts Ainars Baštiks (LPP/LC) minēja piemēru: „Es runāju ar vienu studentu, un viņam katru dienu ir šāda izšķiršanās – vai braukt ar sabiedrisko transportu uz centru vai paēst pusdienas. Abus nevar atļauties...” Deputātam arī bija jautājums: kur tiem bezpajumtniekiem ir tik daudz jābraukā?

Vēl deputāte Dagnija Staķe (ZZS) bezpajumtniekiem veltīja repliku, ka „ir tāds pārvietošanās līdzeklis kā K2”, proti, divas kājas.

Savukārt, kad deputāts Andris Bērziņš (ZZS) ieminējās, ka varbūt kāds no bezpajumtniekiem strādā simt latu darbu un viņam ir jātiek uz darbu, tad deputāti šūpoja galvu: nu nevar būt, ka bezpajumtnieki strādā...

Lielākā daļa no deputātu jautājumiem bija vairāk attiecināmi uz sociālo palīdzību, kā arī par to, kas Rīgā ir bezpajumtnieki, kādi ir viņu ienākumi, ko viņi dara, vai strādā simtlatnieku programmās. Tomēr uzaicinātie viesi, kas pārstāvēja Rīgas satiksmi, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas, Rīgas domes Satiksmes departamenta, uz šiem jautājumiem atbildēt nevarēja, jo tā ir pilnīgi citu iestāžu atbildības joma. Tāpēc Saeimas komisija nolēma lūgt šo informāciju no Rīgas domes Labklājības departamenta.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija šodien vērtēja Rīgas domes priekšlikumu nodrošināt bezmaksas braukšanu sabiedriskajā transportā patversmju klientiem. Rīgas pašvaldība rosina izdevumus, kas rastos Rīgas satiksmei, ja tā bezmaksas pārvadātu bezpajumtniekus, segt no valsts budžeta līdzekļiem mērķdotācijas veidā.

Šis jautājums ir kļuvis aktuāls, jo viens no Rīgas dienas centra bezpajumtniekiem klientiem Gints Deģis bija lūdzis atļaut bezpajumtniekiem bez maksas braukt sabiedriskajā transportā. Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti februārī neatbalstīja šo ideju.

Šodien Saeimā šīs komitejas vadītāja vietnieks Jānis Ādamsons sacīja, ka tā gluži nav Rīgas problēma, bet visas Latvijas, jo bezpajumtnieki, kas Rīgā pavada laiku, daudzi nemaz nav no Rīgas. „Daudzi no viņiem nemaz negrib nokārtot dokumentus, bet, ja gribētu, tad arī saņemtu kādus sociālos pabalstus un varētu nopirkt biļeti,” sacīja J. Ādamsons. Rīgas satiksme vairs nesaņem valsts dotāciju un līdz ar to, ja kāds vēlas, lai bezpajumtniekiem būtu atvieglojumi, tad jāparedz arī tam finansējums.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais