Nāgels: Okupācijas muzeja rekonstrukciju ir iespējams pabeigt līdz valsts simtgadei

© F64

Esošajā situācijā rodas jautājums, kam nāk par labu tas, ka Latvijas Okupācijas muzeja darbība ir ļoti nopietni traucēta, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pauda muzeja direktors Gunārs Nāgels.

Muzejs atgādina par okupācijas vēsturi, par to, ka latvieši pret to cīnījās, bet "okupācijas faktam kā tādam ir noliedzēji", izteicās Nāgels. Vaicāts, vai tādā gadījumā viņš domā, ka visi, kas iebilsts muzeja rekonstrukcijas iecerei, noliedz okupācijas faktu, Nāgels precizēja, ka tā gluži nedomā.

Viņš ir pārliecināts, ka daudzi, kas izteikušies pret muzeja rekonstrukcijas ieceri ir Latvijas patrioti, "bet efekts no tā tomēr ir tāds, ka muzeja darbība ir nopietni traucēta".

Nāgels arī uzsvēra, ka muzeja rekonstrukciju ir iespējams pabeigt līdz valsts simtgadei, virzoties uz priekšu ļoti ātri. Viņš sacīja, ka pašai celtniecībai varētu būt nepieciešams vismaz gads, bet vēl pusgads vai gads jaunās ekspozīcijas iekārtošanai.

Kā ziņots, šodien Latvijas Okupācijas muzeja biedrība rīko piketu, lai mudinātu deputātus otrajā lasījumā pieņemt grozījumus Latvijas Okupācijas muzeja likumā. Grozījumi nepieciešami, lai pēc iespējas ātrāk varētu sākt muzeja pārbūvi un to pabeigt līdz Latvijas valsts simtgades svinībām 2018.gadā.

10.martā Saeima pirmajā lasījumā atbalstīja priekšlikumu piešķirt Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriālam nacionālo interešu objekta statusu. Padomju okupācijas memoriāla kompleksā ietilpst Latvijas Okupācijas muzejs ar piebūvi kā kompleksa pirmā kārta un memoriāls kā otrā kārta.

Savukārt 11.maijā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātņu komisijas deputāti atbalstīja Latvijas Okupācijas muzeja likuma grozījumu otrajam lasījumam virzīt priekšlikumu, kas paredz noteikt, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija būtu atbildīga par Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla kompleksa būvniecības procesa kontroli un tiesiskumu līdz būvniecības sākumam. Šis jautājums šobrīd ir Rīgas pilsētas būvvaldes kompetencē.

Savukārt Būvniecības valsts kontroles birojs būtu atbildīgs par pašu būvdarbu kontroli un tiesiskumu.

Svarīgākais