SAPLĒSTAIS STIKLS PIE LNMM: Jauniešu izklaides izmaksā tikpat, cik vidēji kāzas

SAPLĒSTS. Kāds jaunietis ar skeitborda dēli šomēnes saplēsa stiklu pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja. Pašvaldība plāno izvietot informatīvas norādes, ko šajā teritorijā nav atļauts darīt, ja reiz cilvēki paši nespēj izvērtēt, ko drīkst vai nedrīkst darīt, lai nesabojātu citam piederošu īpašumu © F64

Skeitbordista saplēsto stiklu pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) nomainīs vasarā, lai pašlaik netraucētu izstāžu zāles darbu. Kad tiks iekārtota cita izstāde, tad arī nomainīs virszemes stiklojumu. Sešās kārtas ieklātie stikli un to nomaiņa varētu izmaksāt pat 10 000 eiro – tikpat, cik, pēc kāzu rīkotāju aplēsēm, Latvijā izmaksājot vidēji lepnu kāzu rīkošana. Apdrošinātājs šo gadījumu nekomentē, līdz ar to neatklāj, vai no skeitbordista piedzīs zaudējumu summu regresa kārtībā.

Gada sākumā pie LNMM ēkas jaunā apakšzemes apjoma stiklotajā ātrijā būvniecības laikā tika sabojāts divu stiklu pakešu aizsargslānis. To nomainīja pāris nedēļu laikā. Maijā laukumā pie muzeja plašās stikla grīdas virskārta ir saplaisājusi un atgādina zirnekļa tīklu. Par bojājumu ir atbildīgs kāds jaunietis, kurš ar skeitborda dēli uz stikla virsmas izpildījis triku. Viņš atzinies nodarījumā. Saplēsta ir tikai virsējā stikla kārta - aizsargslānis, bet pārējās piecas saglabājušās neskartas. Izstāžu zālē lietus ūdens neiekļūst. Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs uzsver, ka stikla paketes virsējo slāni var salīdzināt ar aizsargplēvi viedtālrunim. Pa vēl nenomainīto rūdīta stikla grīdu Kronvalda parka pusē drīkst staigāt arī pašlaik, tai cauri neizvelsies, bojājums ir drīzāk vizuāls un estētisks. Stiklu konstrukciju nestspēju nodrošina stikla paketes apakšējie slāņi un stikls ir drošs staigāšanai, bet rūdīta stikla grīda nav paredzēta triku veikšanai ar skeitborda dēli.

Rīgas dome ir vērsusies policijā, kā rezultātā varētu tikt uzsākta civillieta. Pašvaldība iesniedza pieteikumu arī apdrošinātājam - AAS BTA Baltic Insurance Company. Apdrošinātāja sabiedrisko attiecību vadītāja Agnese Grīnberga Neatkarīgajai sacīja, ka BTA konkrēto apdrošināšanas situāciju nekomentē, jo līgums ar klientu ir konfidenciāls. Vispārīgā apdrošināšanas praksē līdzvērtīgos gadījumos, kad tiek bojāta personas manta, apdrošinātājs ir tiesīgs pret bojātāju vērsties regresa kārtā, lai piedzītu zaudējumus. Taču katrs gadījums ir jāvērtē individuāli, uzsver A. Grīnberga.

Pie muzeja jau tiek veikta videonovērošana. Rīgas pašvaldības policijai ir uzdots pastiprināti patrulēt šajā vietā. Īpašuma departaments laukumā parka pusē izvietos informatīvas norādes, lai skeitotājiem nepārprotami norādītu, ko šajā teritorijā nedrīkst darīt. Sadarbībā ar muzeja rekonstrukcijas arhitektu tiek meklēti risinājumi, kā norobežot stiklotās grīdas, lai skeitbordistiem saīsinātu ieskriešanās ceļu. LNMM pēc rekonstrukcijas un restaurācijas tika atklāts tikai šā gada 4. maijā, un pašvaldībā informē, ka skeitotāji jau ir sabojājuši arī koka solu, pret kuru atsperas, lecot ar dēli.



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.