Veterinārsti iebilst pret pašvaldības modeli klaiņojošo dzīvnieku populācijas kontrolei

Latvijas Veterinārārstu biedrība iebilst pret Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta piedāvāto modeli klaiņojošo dzīvnieku populācijas kontrolei, kas galvaspilsētā paredz tikai trīs vietas neglābjami slimo bezsaimnieka dzīvnieku eitanāzijai.

Biedrības priekšsēdētāja Māra Viduža stāsta, ka departamenta piedāvātajā modelī visā Rīgā paredzētas tikai trīs vietas, kurās varēs aizvest iemidzināt uz ielas atrastu dzīvnieku, kurš būs neglābjami slims vai guvis traumas, kas nav savienojamas ar dzīvību.

Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas pārstāve veterinārārste Lita Konopore uzskata, ka iespējai šādu dzīvnieku iemidzināt jābūt katrā Rīgas veterinārajā klīnikā, ja pašvaldība patiesi vēlas veicināt atbildīgo Rīgas iedzīvotāju līdzdalību dzīvnieku aizsardzības jomā un nepakļaut dzīvnieku ciešanām.

Ja cilvēks ir atvedis uz veterināro klīniku automašīnas notriektu mirstošu dzīvnieku, Rīgas dome nedrīkst pieļaut, ka viņa mokas tiek turpinātas, meklējot vienu no trijām "pareizajām" veterinārajām klīnikām, uzskata biedrības pārstāvji, norādot, ka parasti cilvēki, kas no ielas paņēmuši mirstošo dzīvnieku, izvēlas samaksāt par pakalpojumu no savas kabatas, nevis turpināt tās veterinārās klīnikas meklējumus, kurai dome būs atvēlējusi līdzekļus.

Savukārt šāda modeļa apstiprināšana varētu beigties ar to, ka cilvēki vairs nevēlēsies savākt klaiņojošus dzīvniekus, lai arī kas ar tiem būtu noticis.

"Dažreiz šādās situācijās mirstošu dzīvniekus izmet arī uz ielas. Tad nodokļu maksātāju izdevumi vismaz pieckāršojas, jo dzīvnieku brauc savākt speciāli dienesti," norāda Viduža, "tāpēc ir ļoti svarīgi novērtēt iedzīvotāju iejūtību un gatavību iesaistīties dzīvnieku aizsardzības realizēšanā, padarot viņiem šo iespēju maksimāli vienkāršu."

Svarīgākais