Jaunos tramvajus Rīgai sāks piegādāt nākamgad

© f64.lv

Pirmo zemās grīdas tramvaju pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) daudzmiljonu iepirkumā uzvarējušais Čehijas uzņēmums "Škoda Transportation" piegādās 2017.gada aprīlī, šodien, oficiāli paziņojot iepirkuma konkursa rezultātus, sacīja RS pārstāvji.

Kopumā noslēgts līgums par 20 zemās grīdas tramvaju piegādi - 15 triju sekciju tramvajiem un pieciem četru sekciju tramvajiem. Visiem tramvajiem jābūt piegādātiem 2017.gada laikā.

Viena triju sekciju tramvaja cena ir 2,7 miljoni eiro, tas ir 31,5 metrus garš, bet četru sekciju tramvaja cena ir 3,5 miljoni eiro, tas ir 41 metru garš. Līguma kopējā summa ir 62 591 477 eiro, pirkuma atmaksas termiņš - 15 gadi no iepirkuma noslēgšanas dienas. Tramvaju garantijas laiks ir trīs gadi, bet kalpošanas laiks - 30 gadi.

Kā preses konferencē pastāstīja RS Iepirkumu komisijas loceklis Didzis Stepe, "Škoda" piedāvājums konkursa beigās palicis kā vienīgais. Polijas uzņēmuma "Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna" piedāvājums atsijāts, jo tas iepriekš nav ražojis Rīgas infrastruktūrai piemērotus tramvajus, savukārt "Stadler Polska" vēstulē RS informējis, ka tomēr nepiedalīsies iepirkumā. Līdz ar to "Škoda" palika kā vienīgais pretendents, un RS apmierinājis gan pretendenta iesniegtais piedāvājums, gan finansēšanas modelis.

Stepe noliedza iepriekš publiski izskanējušo informāciju, ka konkursa nolikums varētu būt izstrādāts viena pretendenta interesēs. Viņš sacīja, ka tas izstrādāts atbilstoši pilsētas infrastruktūrai.

RS valdes priekšsēdētājs Leonīds Bemhens sacīja, ka tramvajs kā sabiedriskā transporta veids "izpleš tīklu" ne tikai Rīgā, bet arī citās Eiropas pilsētās. Tas ir izdevīgs kā salīdzinoši ātrākais sabiedriskā transporta veids bez izmešiem. Bemhens uzsvēra, ka Rīga pievienojusies Eiropas pilsētu mēru paktam, paredzot, ka ar 2020.gadu pilsētā tiks iepirkts tikai bezizmešu sabiedriskais transports, uz to RS arī ejot.

RS Iepirkumu komisijas loceklis Stepe vērsa žurnālistu uzmanību uz viena tramvaja izmaksām citās Eiropas pilsētās. Tā, piemēram, Berlīnē ar "Bombardier" noslēgts līgums par 47 tramvaju piegādi, kur viens izmaksā 3,7 miljonus eiro, bet Insbrukā iepirkti 20 "Bombardier" tramvaji, kur viens izmaksā 3,66 miljonus eiro.

"Škoda" komercdirektors Vladislavs Kozaks pauda gandarījumu, ka RS noslēgusi līgumu tieši ar šo uzņēmumu. Viņš pastāstīja par iepirkto tramvaju tehniskajām specifikācijām, uzsverot, ka "Škoda" tramvaju dizainu vienmēr izstrādā sadarbībā ar pasūtītāju. Viņš akcentēja, ka pēdējā laikā klienti arvien vairāk iegādājoties tieši zemās grīdas tramvajus, "Škoda" produkti pašreiz jau uzstādīti daudzviet Eiropā.

Klātesošos uzrunāja arī Čehijas vēstnieka vietnieks Vjačeslavs Švarcs, sakot, ka šis līgums pierāda, ka Latvija un Čehija var efektīvi sadarboties un tas ir solis uz sadarbību nākotnē.

Jaunie tramvaji kursēs 4.tramvaja maršrutā Imantas virzienā.

Kā vēstīts, atklāts iepirkums 20 zemās grīdas tramvaju iegādei, kuri kursēs 4.tramvaja maršrutā Imantas virzienā, tika izsludināts pērn rudenī.

Pēc konkursa izsludināšanas sūdzības Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iesniedza divi Polijas uzņēmumi - "Stadler Polska sp.z.o.o." un "Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna". Abi uzņēmumi sūdzējās par iepirkumā izvirzītajiem zemās grīdas tramvaju tehniskajiem parametriem, taču IUB lēma atļaut RS turpināt iepirkuma procedūru, slēgt iepirkuma līgumu sarunu procedūrā un atstāt spēkā sarunu procedūras kandidātu atlases nolikumā iekļautās prasības.

Iepirkumā tika saņemti trīs pieteikumi - abu minēto Polijas uzņēmumu un čehu ražotāja "Škoda Transportation", savukārt par iepirkuma nolikumu pirms pieteikuma iesniegšanas interesi izrādīja 22 potenciālie kandidāti.

Tikmēr žurnāls "Ir" vēstīja, ka iepirkuma nolikums esot izstrādāts tā, lai atbilstu tikai viena ražotāja - "Škoda" - produktam, šādi "no spēles izslēdzot" citas ieinteresētās kompānijas.

Iepriekšējais zemās grīdas tramvaju iepirkums noslēdzās 2008.gadā, kad par iepirkuma uzvarētāju kļuva uzņēmums "Škoda Transportation".

Pašlaik uzņēmuma rīcībā ir 26 zemās grīdas tramvaji, kuri kursē 6. un 11.tramvaja maršrutā.

Svarīgākais