Invalīdu Rīgā regulāri soda policija; Ušakovs atklāj patiesību par incidentu

© facebook/ekrānšāviņš

Sociālajos tīklos lielu uzmanību izpelnījies kāda facebook lietotāja stāsts par invalīdu, kurš regulāri tiekot sodīts no Rīgas pašvaldības policijas puses, tomēr, Rīgas mērs, Nils Ušakovs ziņo – patiesībā gluži tā vis nav.

Stāsts ir par kādu vīrieti ar kruķiem, kurš Kārļa Ulmaņa un Vienības gatvju krustojumā tirgojoties ar dažādām mantiņām, lai varētu nopelnīt sev iztiku. Kā vēsta sociālo tīklu lietotājs, cilvēku regulāri sodot policija.

“Sen to puisi nebiju tur redzējis,līdz šodien sanāca braukt šajā maršrutā un satikt viņu. Piestāju malā un devos aprunāties. Tas ko puisis pastāstīja...brrr...katrs spriež pats: "Mani katru dienu, kad te esmu un kad izdodas mani noķert “pašvaldībnieki” "apdāvina" ar protokolu un sodu 30EUR apmērā", stāsta viņš."Noķert mani gan nav grūti,jo kur tad es varu aizmukt". Pajautāju viņam par to,cik tad to sodu ir uz ko puisis izņēma no savas somas veselu kaudzi protokolu un parādīja man. "Es taču neko sliktu te nedaru,kā vien mēģinu nopelnīt papildus naudu,lai varētu pabarot,apģērbt un izskolot savu dēlu" saka puisis,un ar lepnumu rāda man kaklā iekārto un zem apģērba noslēpto dēla fotogrāfiju."Ir dienas,kad nenoķer,tad es nopelnu,ir dienas, kad noķer un tad jānomaksā sods,maz kas pāri paliek,vai arī diena ir mīnusā" turpina viņš. Man kaklā kamols sakāpa un jutu kā skudriņas noskrien pa muguru."Kur tad lai es tirgojos...apmaksāt vietu centrāltirgū,kur nevienam nevajag šo visu?". Jutu,ka sāku jau drebēt, nobildēju protokolus,iedevu puisim naudu, uzsitu uz pleca un devos prom. Prombraucot puisis man uzsmaidīja un godbijīgi paklanījās...tas bija tik patiesi...sirsnīgi.

Atbraucu mājās un sāku pētīt protokolus,izrādās,ka sodīts viņš tiek par to, ka šķērso ielu ar četrām braukšanas joslām vietā kur nav gājēju pārejas. Kaut jūs pašvaldības policijas kungi reiz aizrītos!” dusmīgi raksta sociālo tīklo lietotājs, kurš arī pauž, ka kaunas par policijas darbiniekiem, kuri soda cilvēku vienkārši tādēļ, ka viņš mēģina nopelnīt papildus iztikas līdzekļus.

Jaunā cilvēka ieraksts sociālajos tīklos ieguvis lielu popularitāti un pat Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs šim ierakstam veltījis atbildi, kurā norādījis – invalīda stāsts gluži neatbilst patiesībai.

“Sociālajos tīklos šobrīd ir ļoti populārs kāds stāsts par invalīdu, kurš pārdod suvenīrus Ulmaņa un Vienības gatvju krustojumā - viņu terorizējot Rīgas pašvaldības policija. Šis stāsts ir savācis vairākus tūkstošus šēru. Liels daudzums jautājumu ir atsūtīts arī man.

Skaidroju:

1. Invalīds ir Rumānijas pilsonis, kas pārcēlies uz Latviju. Eiropas pilsētās šobrīd dzīvo daudz Rumānijas pilsoņu ar ierobežotām iespējām. Lielākoties viņi pelna iztiku ubagojot vai arī pārdodot sīkus suvenīrus.

2. Policija viņu ir sodījusi vairākkārt, jo tā saņem regulārus izsaukumus no autovadītājiem. Šos izsaukumus policija saņem tādēļ, ka satiksme šajā krustojumā ir ārkārtīgi intensīva. Bet Rumānijas pilsoņa rīcība nereti izraisa avārijas situācijas.

3. Tas nozīmē, ka viņš drīkst ubagot, tikai ne šajā konkrētajā vietā, kur viņš apdraud ne vien savu, bet arī apkārtējo drošību un veselību.

4. Sociālā dienesta darbinieki ir vairākkārt runājuši ar viņu, taču viņš kategoriski atsakās no jebkuras palīdzības.

Tāds, lūk, sanāk stāsts,” uzsver domes priekšsēdētājs.

Svarīgākais