Energoresursu taupīšanai ir iespējas

MODERNIZĒTA. Netālu no Dienvidu tilta, Austuves ielā 5, virs zemes atrodas neliela daļa no sūkņu stacijas kompleksa, kas ir ierīkots apmēram 14 metrus zem zemes. Šo sūkņu staciju atklāja 2011. gada nogalē, kad tā uzsāka darbu testa režīmā © F64

Energoresursu taupīšanas pasākumu ietvaros SIA Rīgas ūdens (RŪ) šogad plāno veikt energopārvaldības sistēmas sertifikāciju (ISO 50001), kā arī turpināt sūkņu staciju modernizāciju. Pēc patērētās elektroenerģijas daudzuma RŪ ir pirmajā trijniekā Latvijas uzņēmumu vidū, jo pusi no visa ūdensapgādes apjoma Latvijā sagatavo un apstrādā Rīgā.

Rekonstruē sūkņu stacijas

Enerģijas taupīšanai uzņēmums pievērsies jau iepriekšējos gados. Ir nomainīti novecojušie, neefektīvie ūdens sūkņi, kuru darbība neatbilda patēriņam un pašreizējām prasībām, stāsta galvenais enerģētiķis Ainārs Niedols. «Veicām rekonstrukciju visās notekūdeņu pārsūknēšanas stacijās un sasniedzām augstus rādītājus – gandrīz uz pusi varējām samazināt elektroenerģijas patēriņu. Pēc rekonstrukcijas izmantojam jaunākus sūkņus ar lielāku efektivitāti notekūdeņu un dzeramā ūdens pārsūknēšanai. Tā uzņēmumam ir liela ekonomija,» stāsta speciālists.

«Labumu gūst arī patērētājs. Uzņēmumam bija samērā lielas izmaksas par elektroenerģiju, jo ūdens sagatavošana un pārsūknēšana ir energoietilpīgs process. Tādēļ ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumi sadārdzinās. Taču energoefektivitātes pasākumu ieviešana ir pamatojums, lai tarifs neaugtu.»

Austuves ielā izdevumi jau samazināti

Viena no sūkņu stacijām, kas pirms vairākiem gadiem sāka strādāt energoefektīvi, ir kanalizācijas notekūdeņu pārsūknēšanas sūkņu stacija Austuves ielā 5. 2011. gada beigās tā sāka strādāt testa režīmā. Uzņēmums šā projekta īstenošanā izlietoja nepilnus 2 miljonus latu, tika plānots, ka jauno tehnoloģiju izmantošana ieguldītos līdzekļus ļaus atgūt apmēram astoņos gados. Vecā, pagājušā gadsimta 70. gados būvētā sūkņu stacija, kas ir viena no lielākajām Rīgā, bija nolietojusies, un tās darbība nebija efektīva, vairs nevarēja garantēt drošu sadzīves notekūdeņu pārsūknēšanu uz bioloģisko attīrīšanas staciju Daugavgrīva.

Pēc rekonstrukcijas kādreiz iespaidīgu izmēru būve vairs neaizņem tik lielu teritoriju kā iepriekš, tā ir pilnībā automatizēta, lai nodrošinātu nepārtrauktu apkalpošanu, nav nepieciešams neviens cilvēks. Vecā sūkņu stacija bija ekonomiski nerentabla lielā elektroenerģijas patēriņa dēļ. Lai nodrošinātu nepieciešamo kanalizācijas notekūdeņu plūsmu uz attīrīšanas ietaisēm, bija jānodrošina sūkņu darbība nepārtrauktā režīmā, bet veco sūkņu nolietojums jau radīja riskus. Jaunuzbūvētajā sūkņu stacijā izmantoti ekonomiski Zviedrijā ražoti sūkņi ar spēju pārsūknēt 50 000 kubikmetrus notekūdeņu diennaktī. Pateicoties jaunajiem sūkņiem, ir vairākas reizes samazinājis izdevumus.

Projektēs jaunu staciju

Šogad ir izsludināts konkurss sūkņu stacijas pie Voleriem, Daugavgrīvas ielā, projektēšanai. Arī tā ir viena no lielākajām Rīgas notekūdeņu pārsūknēšanas stacijām. Projektēšanai un inovācijām plānots izlietot ap 6 miljoniem eiro, būvniecību paredzēts pabeigt 2020. gadā. Rezultāts būs līdzīgs kā Austuves ielā – liela kompleksa vietā notekūdeņu plūsmu regulēs nelielā sūkņu stacijā ar jauniem energoefektīviem sūkņiem.

Stacijās, kur moderno tehnoloģiju dēļ patēriņš samazinājies par 50 procentiem, var runāt par to, ka ieguldījumi ir atpelnījušies vai gandrīz atpelnījušies.

ISO sertifikāts ļaus taupīt vairāk

Energopārvaldības sistēmas standarts (ISO 50001), kas nosaka prasības energotaupības pasākumu ieviešanai, lielā uzņēmumā palīdz taupīt izmaksas. «Katram procesam ir savs enerģijas patēriņš, mēs cenšamies samazināt īpatnējo patēriņu. Tiklīdz kādā sūkņu stacijā pieaug īpatnējais patēriņš, meklējam cēloni,» skaidro A. Niedols.

Lai noslēgtu sertifikāciju Energopārvaldības sistēmas standarta iegūšanai, sākotnējais novērtējums jau ir noticis. gan tagad, gan turpmāk ik gadu būs jāsniedz ziņas par to, kādi energoefektivitātes pasākumi ir veikti. «Jāveic enerģijas pazemināšanas pasākumi, tas attiecas uz apgaismojumu, uz siltumu. Varu to salīdzināt ar spuldžu izmantošanu. Attīstoties tehnoloģijām, atkal varam samazināt elektroenerģijas patēriņu. Kādreiz bija kvēlspuldzes ar lielu patēriņu, pēc tam – luminiscentās spuldzes, vēlāk LED spuldzes. Tehnoloģijas attīstās,» stāsta A. Niedols.

Lai ekonomētu elektroenerģiju un līdzekļus, elektrisko apkuri nomaina ar centralizēto. Šogad apkures veidu mainīs kanalizācijas pārsūknēšanas stacijai Ilzenes ielā 1. Pērn ēka siltināta, kas jau deva lielu ekonomiju. Turpinās arī citu ēku jumtu siltināšana.  

Vēl viens energoefektīvs pasākums ir frekvenču pārveidotāju uzstādīšana sūkņiem. Agrāk sūknis automātiski neregulēja patēriņam nepieciešamo ūdens daudzumu un neatkarīgi no patēriņa elektrību patērēja vienlīdz daudz, bet tagad ūdens padevi nodrošina, samazinot vai palielinot apgriezienu skaitu, no kā atkarīgs elektroenerģijas izlietojums.

Saimnieciskajai darbībai nevajadzīgās būves

sabiedrisko attiecību speciālists Arturs Mucenieks papildina, ka pašlaik uzņēmuma iespējas ekonomēt energoresursus ietekmē īpašumi, kas saimnieciskajai darbībai vairs nav vajadzīgi. Tās ir vairākas novecojušas sūkņu staciju ēkas un ūdenstorņi, kas jāapsilda. «Ūdenstorņiem jāsameklē racionāls izmantojums, šie īpašumi atrodas pilsētā, un uzņēmējiem, iespējams, ir redzējums to izmantošanai. Šobrīd ūdenstorņu uzturēšana, tajā skaitā energoresursu izlietojums, ir pārāk liels,» viņš norāda.

PAR ISO 50001 SERTIFIKĀTU

Ar 2012. gada 9. februāri Latvijas standarta statusā pieņemts ISO 50001 standarts Energopārvaldības sistēmas. Prasības un lietošanas norādījumi. Tā mērķis ir pievērsties energoefektivitātes un energotaupības pasākumiem, piemēram, sasniegt maksimāli iespējamo elektroenerģijas patēriņa un enerģijas izmaksu samazinājumu, sistemātiski plānot energoreursus, tajā skaitā nākotnē. Tiek sastādīts darbības plāns, kā veicami energoefektivitātes pasākumi, notiek nepārtraukta energoefektivitātes uzlabošana un ietaupījumu plānošana.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.