Ulubelei jauni draugi un krāsaina siena

SAJŪSMĀ. O. Kalpaka Rīgas tautas daiļamatu pamatskolas skolnieces Rita, Katrīne un Kristiāna lielāko prieku guva no iespējas doties ar patversmes suņiem pastaigā. Arī suņi par to bija ļoti priecīgi – tas nebija noslēpjams © F64

O. Kalpaka Rīgas tautas daiļamatu pamatskola atsaucās uz dzīvnieku patversmes Ulubele aicinājumu un Mākslas nedēļā devās uz patversmi, lai nodotu skolēnu ziedojumus un apgleznotu veterinārās klīnikas sienu. Zaļi suņi, rozā un zili kaķi, oranžas puķes – tik krāsaina turpmāk būs šī patversmes ēkas siena, bet patversmē mītošie suņi tikuši pie jauniem draugiem – bērniem no Rīgas skolas.

Katrīne, Rita un Kristiāna šo dienu atcerēsies ar lielu prieku – lai arī dzīvnieku patversmē jau būts, tik sirsnīga tikšanās ar patversmes darbiniekiem un, galvenais, iemītniekiem bija pirmoreiz. Kamēr klasesbiedri zīmē ziedus uz pelēkās sienas, meitenes tuvējā mežā izvedušas pastaigāties trīs suņus, kuri nespēj novaldīt prieku par izskriešanos. «Jā, viņš jātur ļoti stingri,» par četrkājaino draugu saka Katrīne. «Es citiem bērniem novēlu saprast, cik svarīga ir labdarība, ne tikai nauda, bet arī tavs laiks. Iedomājieties, ja jums būtu visu dienu jāsēž četrās sienās?» saka Rita. Skolas direktore Alla Štolcere atklāj, kā sākusies sadarbība ar Ulubeli: «Mūsu skolā šī ir Mākslas nedēļa, un vienu dienu nolēmām apvienot to ar labdarību. Sazinoties ar patversmi, vaicājām, kā mūsu skolas bērni var palīdzēt, vai tā varētu būt māksla? Ļoti daudz bērnu uzreiz atsaucās un sagādāja arī patversmes ikdienai nepieciešamās lietas. Labdarība ir katrā cilvēkā, un to mēs cenšamies bērniem pastāstīt.»

Tieši pirms nedēļas Ulubele sociālajos tīklos bija dalījusies ar ziņu, ka nepieciešama palīdzība veterinārajai klīnikai un kucēnu un kaķēnu ārstēšanai. «Bērni atsaucās ar ļoti interesantu piedāvājumu – apgleznot klīnikas sienu un tā pievērst uzmanību šim jautājumam, aicināt ikvienu palīdzēt un mūs atbalstīt,» saka patversmes vadītāja Ilze Džonsone. Kopā ar bērniem pie sienas gleznojuma strādāja mākslinieks Jānis Anmanis, kurš Ulubelei uzdāvinājis gleznu – aktiera un režisora Kārļa Pamšes portretu. «Mēs bijām pie režisora mājās, un es nolēmu viņu uzgleznot ar karaļa kroni galvā un kaķi klēpī. Tagad es saku: vēlaties nodzīvot tik ilgu mūžu kā Kārlis Pamše, tad jums jābūt kaķim,» saka J. Anmanis. «Cilvēki un dzīvnieki ir vienas planētas pilntiesīgi iedzīvotāji, un mums jābūt izpalīdzīgiem citam pret citu – to der atcerēties.»

Ulubelē ik dienas patvērumu rod vismaz 350 dzīvnieku, no tiem 200 suņi un 150 kaķi. Viena dzīvnieka medicīniskai aprūpei vidēji tiek tērēti 30 eiro. Tas nozīmē, ka mēnesī ir vajadzīgi vismaz 3000 eiro, lai veselie nesaslimtu, savukārt slimie izveseļotos. Dzīvnieku mazuļi, tāpat kā cilvēkbērni, ir ļoti uzņēmīgi pret slimībām. Nesen Ulubelē ieradušies arī 23 kaķi bēdīgā stāvoklī, jo bija turēti antisanitāros apstākļos kādā dzīvoklī.