Rīgas Doma restaurācijai nepieciešami vismaz 37 miljoni latu

Doma baznīcas restaurācijai nepieciešami vismaz 37 miljoni latu, taču neviens visā pasaulē līdz šim nav veicis vēsturiskas ēkas atjaunošanu apstākļos, kādos atrodas Doma baznīca Rīgā, - informē laikraksts "Telegraf".

Pēc ekspertu vērtējuma, ja pašlaik neko nesāks darīt Doma baznīcas glābšanai, plaisas tās sienā 20 gadu laikā palielināsies līdz pirksta platumam.

Kā laikrakstu informējis SIA "Rīgas Doma pārvalde" loceklis Kaspars Upītis, galvenie plaisu veidošanās iemesli ir sliktā apkure ēkā, vecais jumts un vājās pamatu konstrukcijas. "Ja sāktu atjaunot kaut ko vienu, nāktos remontēt arī nākamo, - vispār nepieciešama nopietna restaurācija," sacījis Upītis.

Pēc ekspertu sniegtās informācijas, Doms atrodas "ne tajā vietā": sākotnēji tas atradies purvainā vietā, kā rezultātā pašlaik pamati ar grūtībām iztur smagā torņa spiedienu, viens Doma stūris ir pavisam vājš, tāpēc sāk veidoties plaisas. Problēmas rada arī tas, ka pamati ir no koka un tos nomainīt nevar tik viegli kā parastai dzīvojamajai mājai.

Upītis norādīja, ka tika izveidota ekspertu grupa, kas strādāja pie restaurācijas projekta. Vairāki speciālisti uzsvēruši, ka neviens visā pasaulē nav veicis līdzīgus restaurācijas darbus tādos apstākļos, neesot pat ideju, kā to izdarīt. Pašlaik viss aprobežojas tikai ar monitoringu.

Nesen Domā uzstādīts tenzometrs - lāzeriekārta, kas ļauj sekot ātrumam, kādā veidojas un attīstās plaisas ēkas sienās. Pēdējo divu mēnešu laikā plaisa ir palielinājusies par 0,2 milimetriem (mm), sezonas laikā tā svārstās 0,29 mm robežās, tas ir, ziemā plaisa palielinās, vasarā - samazinās, gada laikā plaisa mainās 0,05 mm robežās.

Speciālisti uzskata - ja neko nesāks darīt, pēc 10 gadiem plaisa palielināsies par 0,5 mm.

Torņa velve praktiski turas uz viena ķieģeļa - ja plaisa Doma sienā palielināsies vai radīsies vēl kāda plaisa, tornis sagrūs. Eksperti nevar precīzi pateikt, pēc cik ilga laika tas varētu notikt.

Kā uzsver Upītis, ēka reaģē uz ārējiem faktoriem un nav zināms, kas un kā ar to notiks tālāk.

Pašlaik "Rīgas Doma pārvalde" gaida no Eiropas Savienības 1 miljonu latu Doma baznīcas jumta restaurācijai. Pagājušā gadsimta 80.gados veikto jumta restaurācijas darbu laikā celtnieki ir iznīcinājuši ventilācijas sistēmu, kā rezultātā kondensēšanās un tai sekojošā apledojuma dēļ jumta nesošo konstrukciju koka daļas ir sapuvušas.

Kā skaidrojis Doma restaurācijas darbu vadītājs Ronalds Lūsis, problēmas risinājuma pagaidām nav, vienkārši pacelt ēku un atjaunot ēkas pamatus nav iespējams. "Ar plaisas aizmūrēšanu vien arī nekas nebūs līdzēts," piebilst Lūsis.

Jau ziņots, Rīgas Doms iekļauts Pasaules Pieminekļu fonda 2006.gada 100 apdraudēto pieminekļu sarakstā.

Rīgas Doms atvērts katru dienu un ir pieejams gan dievlūdzējiem, gan tūristiem, kas ieradušies apmeklēt Rīgu un Latviju.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.