Rīgas pils pagaidām bez prezidenta

VECS NAV JAUNS. Restaurācija nav remonts, saka Rīgas pils pārbūves un restaurācijas projekta pasūtītāja SIA Valsts nekustamie īpašumi. Pašlaik Valsts prezidenta kanceleja un VNĪ saskaņo, kādi defekti jānovērš, lai prezidents varētu iekārtoties darbam pilī © F64

Šodien valsts akciju sabiedrības Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un Valsts prezidenta kancelejas pārstāvji tiekas, lai konstatētu, vai Rīgas pilī ir novērsti defekti, uz kuriem norādījusi Valsts prezidenta kanceleja. VNĪ norāda, ka restaurācija nav remonts, tāpēc restaurēta detaļa vai telpa neizskatīsies kā jauna.

VNĪ sabiedrisko attiecību speciālists Arnis Blodons skaidro – restaurētās marmora kāpnes Rīgas pilī izskatās noputējušas, tās nevar izskatīties kā jaunas. «Restaurators vadās pēc saviem kanoniem, vēlāk nāk funkcionālais lietotājs ar savu skatījumu, bet tas nenozīmē, ka mēs ar Valsts prezidenta kanceleju esam konfliktā,» viņš saka. Saskaņā ar A. Blodona teikto šodien abām pusēm jātiekas, lai salīdzinātu novērsto un novēršamo defektu sarakstu. Par atklātajiem vizuālajiem un tehniskajiem defektiem VNĪ norāda – darbi veikti 10 000 kvadrātmetru platībā, tāpēc pārdesmit defektu nav daudz. Nolūzušu rokturi var pielikt, bet hrestomātisku slavu ieguvušais šķībais krāns ir bijis nevis šķībs, bet pagriezts augšupejošā virzienā. Arī kritiku izpelnījušais logu krāsojums ir izlabojams. Pagaidām konkrēti pils pieņemšanas – nodošanas termiņi netiek nosaukti, līdzīgi kā pērn, kad tika minēts, ka tas notiks šajā pavasarī.

Rīgas pilsētas būvvalde rekonstruēto Rīgas pili pieņēma ekspluatācijā 2015. gada 18. decembrī.



Svarīgākais