Reģistrē bērnu un uzreiz piesaki bērnudārzā

© F64

Rīgā ir ieviests jauns pakalpojums – rindā uz bērnudārzu mazuli var reģistrēt arī dzimtsarakstu nodaļās. Pagaidām šāda iespēja ir tikai Rīgas Pārdaugavas izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļā.

Pārējās Latvijas galvaspilsētas dzimtsarakstu nodaļās pakalpojuma sniegšanai vēl tikai gatavojas. Rīgas Austrumu izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļā Neatkarīgajai sacīja, ka, iespējams, 80 procentu no visiem vecākiem, kuri reģistrē bērnu dzimtsarakstos, uzreiz reģistrētu viņu arī dārziņā. Pārdaugavas izpilddirekcijas dzimtsarakstu nodaļā šis pakalpojums kā pilotprojekts tika uzsākts 2015. gada jūnija beigās. Kopš tā laika uz rindu bērnudārzos ir reģistrēti vairāk nekā 1000 bērnu. Vecākiem, kuri vēlas izmantot šo iespēju, jāzina, ka dārziņā bērnu var reģistrēt vienlaikus ar viņa dzimšanas fakta reģistrāciju. Tas nozīmē, ka, tiklīdz vecāki reģistrē savu jaundzimušo, saņemot bērna dzimšanas apliecību, ir iespēja bērnu pieteikt rindā pašvaldības bērnudārzos. Ja vecākiem ir dažādas dzīvesvietas, iepriekš vēlams vienoties, kurā no tām tiks reģistrēts bērns, lai dzimtsarakstu nodaļā nenāktos skaidroties, kur būs bērna deklarētā dzīvesvieta un kurā bērnudārzā viņu pieteikt. Vienu bērnu var reģistrēt uzreiz trijos bērnudārzos un tikai Rīgas robežās.

Ja vecāki attapušies, ka, piemēram, divgadniekam vajadzētu vietu bērnudārzā, tad šādā gadījumā nav jāvēršas dzimtsarakstu nodaļā.

Rīgas domē informē – tāpat kā līdz šim bērnu pašvaldības bērnudārzu rindā iespējams reģistrēt gan elektroniski portālā www.eriga.lv, izmantojot pakalpojumu Reģistrācija pirmsskolai, gan ierodoties klātienē jebkurā Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centrā un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentā.

Pašvaldībā informē, ka jauni saistošie noteikumi tika sagatavoti tāpēc, ka ir stājušies spēkā grozījumi Izglītības likumā, kas nosaka, ka pašvaldība sniedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajam bērnudārzam arī tajos gadījumos, ja bērnam rakstveidā tiek piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet bērna vecāki vai likumīgais pārstāvis no tās atsakās. Jaunie noteikumi paredz, ka vecāki kā līdz šim elektroniskajā reģistrēšanās sistēmā var mainīt savu kontaktinformāciju (tālruni, elektroniskā pasta adresi), bet klāt nākusi jauna iespēja – papildināt pieteikumu ar īpašu atzīmi, ka pagaidām nevēlas saņemt uzaicinājumu no pašvaldības izglītības iestādes. Piemēram, tādos gadījumos, kad ģimene apzināti izvēlējusies pagaidām bērnu vest uz privāto izglītības iestādi, vai arī tad, ja mazuli mājās pieskata aukle. Vecākiem jebkurā laikā ir tiesības šo pazīmi atcelt un atzīmēt, ka vēlas saņemt pirmsskolas izglītības pakalpojumu pašvaldības izglītības iestādē. Der zināt, ka atzīmi – saņemt vai nesaņemt uzaicinājumu no pašvaldības izglītības iestādes – ir iespēja mainīt tikai līdz brīdim, kamēr bērna vecākiem piedāvājums no pašvaldības izglītības iestādes vēl nav izteikts.

Rīgas domes saistošajos noteikumos pašvaldības izglītības iestādes vadītājam ir iekļauta iespēja vecākiem nosūtīt uzaicinājumu apmeklēt pašvaldības bērnudārzu elektroniska dokumenta veidā, tāpēc vecākiem jāņem vērā, ka uzaicinājuma vēstuli viņi var saņemt arī elektroniski uz pieteikuma kontaktinformācijā norādīto elektroniskā pasta adresi.



Latvijā

Gan pasaulē, gan Latvijā katru gadu palielinās bērnu skaits, kuriem nepieciešama pediatriskā paliatīvā aprūpe, aģentūru LETA informēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Paliatīvās aprūpes dienesta vadītāja vietniece aprūpes jautājumos Sofja Tomase.

Svarīgākais