Aicina pieslēgties centralizētajiem tīkliem un atgādina, ka ūdens skaitītāji būs obligāti

© F64

Projekta Ūdenssaimniecības attīstība Rīgā, 4. kārta ietvaros ir noslēgusies centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas izbūve un paplašināšana Mārupē (Rīgas pilsētas teritorijā), Bolderājā un Katlakalnā. Ūdensvada un kanalizācijas sistēma ir nodota ekspluatācijā, un kopš pagājušā gada nogales SIA Rīgas ūdens (RŪ) izsniedz tehniskos noteikumus, lai iedzīvotāji var ķerties pie projektu izstrādes un izbūvēt pieslēgumus no sava īpašuma robežas līdz privātmājai. RŪ, noslēdzot līgumu ar privātpersonu, izstrādā arī pieslēguma projektu.

Mazina birokrātiskas procedūras

RŪ sabiedrisko attiecību speciālists Arturs Mucenieks informē, ka pašvaldības uzņēmums ir maksimāli atvieglojis birokrātisko procedūru slogu iedzīvotājiem, lai viņi varētu pieslēgt savu īpašumu centralizētajiem tīkliem iespējami ātri. «Tomēr iedzīvotāju interese par pieslēgumiem ir neliela. Acīmredzot pašreiz attur izmaksas, jo, lai pieslēgtos centralizētajai ūdensapgādei un kanalizācijai, izmaksas ir, sākot no 1500 eiro,» pieļauj A. Mucenieks. «Aicinām ilgtermiņā rīdziniekus izsvērt visus par un pret, jo centralizētā ūdensapgāde un kanalizācija ir drošāks un ērtāks pakalpojums. Tas nav saistīts ar uzturēšanas izmaksām kā dziļurbums, un, kā teicu, ir maksimāli atvieglotas birokrātiskas procedūras pašvaldībā.»

Iedzīvotāju pasivitāte, kas nenoliedzami ir saistīta ar tiem naudas līdzekļiem, ko viņiem vajadzētu izlietot pieslēguma izbūvei, nav tikai Rīgas problēma vien. Piesaistot Eiropas Savienības fondu līdzekļus, daudzas pašvaldības ir izbūvējušas vai renovējušas centralizētus kanalizācijas un ūdensvada tīklus, tomēr iedzīvotāji nesteidz izmantot šīs ērtības, jo daudziem nav pa kabatai maksa par pieslēguma izbūvi līdz savam īpašumam. Lai veicinātu pieslēgumu palielināšanu pie centralizētām kanalizācijas un ūdensapgādes sistēmām, tika uzrakstīts Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums, kas stājās spēkā šā gada 1. janvārī. Tajā paredzēti netieši stimuli iedzīvotāju pieslēgumu veidošanai, piemēram, vienošanās ar pakalpojuma sniedzēju, ka pieslēgumu var apmaksāt pa daļām. Par apmaksas veidiem un pašvaldības iespējamo līdzdalību var lemt pašvaldības dome.

Skaitītājs būs obligāts pēc četriem gadiem

A. Mucenieks vērš rīdzinieku uzmanību uz vēl kādu likuma normu. Turpmākajos četros gados pakāpeniski tiks likvidēts tāds pakalpojuma veids kā norēķins par centralizēti piegādātu ūdeni nevis pēc skaitītāja rādījumiem, bet pēc citiem pašlaik pastāvošajiem kritērijiem. Pašlaik ūdens un kanalizācijas lietotāji norēķinās pēc atšķirīgām patēriņa normām, kas bieži neatbilst faktiskajam ūdens patēriņam. Tas būtiski palielina ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēja uzskaitītos ūdens zudumus tīklos un ar tiem saistītos izdevumus, norāda Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija. Turpmāk ūdenssaimniecības pakalpojumi tiks uzskaitīti ar skaitītājiem un likumā noteikta uzskaites kārtība un norēķinu kārtība par saņemtajiem pakalpojumiem.

A. Mucenieks šo likuma normu izskaidro ar piemēru: «Piemēram, ir saimniecības ēka, kur reti notiek saimnieciskā darbība. Tomēr laiku pa laikam ūdeni tur patērē. Ja šādā ēkā vēl nav ūdens skaitītāja, tad īpašniekam vajadzēs izbūvēt ūdens mērīšanas šahtu, kurā ievietosim savu skaitītāju. Turpmāk viņš norēķināsies pēc skaitītāja rādījumiem.»

Četrus gadus ilgs pārejas periods ir noteikts, sākot no šā gada sākuma. Rīdzinieki var zvanīt uz RŪ vienoto informatīvo tālruni 80002122, kur tiks sniegtas konsultācijas par ūdens skaitītāju uzstādīšanu un darbiem, kas veicami nekustamā īpašuma īpašniekam.

Turpinās remonti, pirks ūdensvada skalošanas mašīnu

Šogad RŪ Lāčplēša un Brīvības ielā turpinās pērn uzsāktos remontus. Rīgas domes Satiksmes departaments tur maina asfaltbetona segumu, bet RŪ pirms tam saved kārtībā savu apakšzemes saimniecību, līdzīgi kā notika K. Barona ielā. Tur 2015. gadā pirms bruģēšanas tika mainīti aizbīdņi un pievadi pie ēkām, kā arī pazemes ugunsdzēsības hidranti, lai vēlāk nav jāuzrok ielas segums. Gada laikā Latvijas galvaspilsētā tiek nomainīti apmēram 200 hidrantu.

Arī šogad mainīs novecojušos un bojātos aizbīdņus un hidrantus, un tad būs īslaicīgi satiksmes ierobežojumi. Remontdarbu laikā iedzīvotājiem daļējas neērtības sagādās ūdens uzduļķojums. SIA Rīgas ūdens aicina rīdziniekus uzduļķošanās gadījumā pirms lietošanas ūdeni nostādināt vai notecināt. Uzņēmums šovasar gatavojas ilgstošai ūdensvada tīklu skalošanai, jo uz cauruļu sienām ir uzkrājušies nogulsnējumi, ko var noņemt ar īpašu tehniku.

UZZIŅAI

• Ja pakalpojumu lietotāja ūdenssaimniecības sistēmā nav izbūvēts komercuzskaites mēraparāta mezgls, pakalpojumu lietotājs nodrošina tā izbūvi komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanai ne vēlāk kā četru gadu laikā pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas. Šī likuma norma attiecas uz ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotāju ar ūdensapgādi no centralizētās ūdensapgādes sistēmas vai notekūdeņu novadīšanu uz centralizēto kanalizācijas sistēmu.

• Pakalpojumu sniedzējs nodrošina jauna komercuzskaites mēraparāta uzstādīšanu, tiklīdz beidzies iepriekš uzstādītās komercuzskaites mērierīces verificēšanas periods.

Avots: Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums

• 2015. gadā visām normatīvajām prasībām atbilstošu un nekaitīgu dzeramo ūdeni saņēma 81 procents Latvijas iedzīvotāju, liecina Veselības inspekcijas pārskats. Tomēr 2014. gadā kvalitatīvu ūdeni saņēma 83 procenti Latvijas iedzīvotāju, kas ir par 2 procentiem vairāk nekā pērn.

• Kopumā dzeramā ūdens ķīmiskā kvalitāte ar katru gadu uzlabojas. Piemēram, 2004. gadā tīru ūdeni saņēma tikai 52 procenti iedzīvotāju.

• SIA Rīgas ūdens pastāvīgi kontrolē dzeramā ūdens kvalitāti Rīgas pilsētas centralizētajā ūdensvada sadales tīklā. Par kontroles rezultātiem reizi ceturksnī tiek sniegta atskaite Veselības inspekcijai. Papildu dzeramā ūdens pārbaudi veic Veselības inspekcija, ņemot dzeramā ūdens paraugus aptuveni 12 reižu gadā dažādās pilsētas vietās, un par šīs kontroles rezultātiem informē SIA Rīgas ūdens.

Avots: LETA, SIA Rīgas ūdens



Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.