Veidos kopuzņēmumu, lai kontrolētu a/s "Rīgas siltums"

© publicitātes

Rīgas domes Mājokļu un vides komiteja šodien konceptuāli atbalstīja kopuzņēmuma veidošanu, lai varētu palielināt kontroli a/s „Rīgas siltums”.

Kopuzņēmumu Rīgas dome varētu veidot ar SIA „Dalkia Latvija”. Komitejā skatītais modelis paredz, ka jaunais kopuzņēmums no Rīgas domes varētu iegādāties daļu tai piederošo „Rīgas siltums” akciju. Darījumu finansētu „Dalkia Latvija” un Rīgas pašvaldība tā rezultātā varētu iegūt 13,4 miljonus latu. Patlaban notiek pārrunas par akciju sadalījumu kopuzņēmumā.

„Rīgas domei šajā kopuzņēmumā ir nepieciešams 51% akciju, lai tā varētu pilnībā kontrolēt siltumapgādes jautājumu risināšanu un nodrošinātu siltumapgādi iedzīvotājiem”, uzsver Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko. Viņš arī norāda, ka Rīgas dome jau vairākus gadus ir centusies panākt savas ietekmes palielināšanu „Rīgas siltumā”, un vairākkārt lūgusi Ekonomikas ministriju, kura ir valstij piederošo „Rīgas siltuma” akciju turētāja, izskatīt iespēju 2% no valsts akcijām nodot bez atlīdzības vai pārdot pašvaldībai, taču vienmēr ir saņēmusi atteikumu. Patlaban a/s „Rīgas siltums” Rīgas domei pieder 49% akciju, Latvijas valstij – 48,995%, SIA „Dalkia City Heat” – 2% un a/s „Latvenergo” – 0,005%.

Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs uzsver, ka pašvaldībai ir svarīgi izvēlēties tādu stratēģisko akcionāru, kas var nodrošināt „Rīgas siltuma” tālāku attīstību un investīciju programmas realizāciju. „„Dalkia” ir liela pieredze, kā nodrošināt iedzīvotājiem individuālu siltumapgādi, uzskaiti un norēķinus. Šādas sistēmas ieviešana gan prasīs vairākus gadus, tomēr tā ļaus saņemt siltumenerģiju tiem iedzīvotājiem, kas godprātīgi maksā par siltumu,” stāsta V.Stepaņenko. Komitejas priekšsēdētājs uzsver, ka kopuzņēmuma izveidošana nekādā veidā neietekmēs siltumenerģijas tarifus, jo arī turpmāk tiek tiks noteikti atbilstoši metodikai un apstiprināti Sabiedrisko pakalpojumu regulatorā.

Komitejas sēdē piedalījās uzņēmuma „Dalkia Latvija” vadītājs Guntars Kokarevičs, kurš apstiprināja: „Mūsu mērķis ir izveidot a/s „Rīgas siltums” par spēcīgu, inovatīvu un aktīvu enerģētikas tirgus dalībnieku.” Viņš norādīja, ka „Dalkia” ir lielākais enerģētikas pakalpojumu uzņēmums Eiropā, kura kontrolpakete pieder „Veolia”, kas savukārt ir lielākais komunālo pakalpojumu uzņēmums pasaulē.

Jautājums par kopuzņēmuma veidošanu ar „Dalkia” vēl jāizskata citās komitejās, galīgo lēmumu šajā jautājumā var pieņemt Rīgas dome.

Latvijā

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, Rīgā, šodien tika atvērta bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas grāmata "Dzejas struktūras loģika un poētika latviešu dainās" angļu valodā, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtā. Grāmatu izdevusi izdevniecība "Pētergailis". Tās dizaina autors Ivo Grundulis, atbildīgā redaktore - Inguna Cepīte, redaktors - Kārlis Freibergs. Zinātniece, folkloras pētniece Vīķe-Freiberga savu 85 gadu jubileju atzīmēja, apgādā "Pētergailis" laižot klajā cikla "Trejādas saules" sējumu "Kosmoloģiskā saule" angļu valodā, lai ar latviešu dainām iepazīstinātu arī starptautisko auditoriju. Vīķe-Freiberga veikusi pētījumus par latviešu tautas dziesmu semiotiku, poētiku un struktūru. Šajā darbības posmā sagatavotas vai publicētas desmit grāmatas, ap 160 rakstu, monogrāfiju un grāmatu nodaļu, sniegtas vairāk nekā 250 runu un zinātniski referāti angļu, franču un latviešu valodā.