Īpašumu sadalīšana dzīvokļos – dārga un piņķerīga

© F64

Lai piespiestu namsaimniekus viņiem piederošos daudzdzīvokļu namus sadalīt dzīvokļos, Rīgas dome nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanai šogad noteikusi striktas prasības, proti, par platību, kas šajos īpašumos pārsniedz 50 kvadrātmetru (m2) uz vienu deklarētu personu, piemērota paaugstināta NĪN likme.

Pēc Rīgas domes Pašvaldības ieņēmumu pārvaldes priekšnieka Ilmāra Ziedoņa Neatkarīgajai teiktā, Rīgā ir apmēram 5% daudzdzīvokļu namu, kuri nav sadalīti atsevišķos dzīvokļu īpašumos. To skaitā ir gan lieli īres nami ar vairākiem desmitiem dzīvokļu, gan arī divu un trīs dzīvokļu mājas, kurās dzīvo vienas ģimenes locekļi. Prasības pret visiem šiem īpašniekiem ir vienādas – vai nu maksā par it kā lieko kvadratūru nodoklī vairāk, vai arī sadali savu īpašumu atsevišķos dzīvokļos, lai gan gadījumos, kad māju apdzīvo viena ģimene, tam nav racionāla pamata.

I. Ziedonis Neatkarīgajai skaidroja: lai ierosinātu dzīvojamās mājas sadalīšanu dzīvokļu īpašumos, atzinuma sagatavošanu par ēkas sadali dzīvokļa īpašumos, dzīvokļa īpašuma reģistrāciju Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, ēkai ir jābūt kadastrāli uzmērītai, nodotai ekspluatācijā, reģistrētai zemesgrāmatā. Kopīpašuma gadījumā ir jābūt vienošanās (piekrišanai) ar visiem kopīpašniekiem un dzīvojamās mājas galvenajam lietošanas veidam Kadastra informācijas sistēmā jābūt – dzīvojamā ēka.

Reģistrējot dzīvokļa īpašumu Kadastra informācijas sistēmā, tam tiek piešķirts kadastra numurs, ierakstīti kadastra subjekta dati un tam piederoša īpašuma domājamā daļa, tiek piesaistīti kopīpašuma objekti un īpašuma atsevišķais objekts – telpu grupa, un aprēķināta kadastrālā vērtība.

Kadastrālā uzmērīšana, dzīvokļa īpašuma reģistrācija, datu aktualizācija Kadastra informācijas sistēmā ir Valsts zemes dienesta maksas pakalpojums. Pēc Neatkarīgās aprēķiniem nelielai četrdzīvokļu mājai izmaksas varētu sasniegt vismaz 200 eiro.

Tiesībsarga birojs šogad ir saņēmis vairākas rīdzinieku sūdzības un jautājumus par Rīgas domes piemēroto NĪN aprēķināšanas kārtību, tajā skaitā arī par 50 m2 piemērošanu uz vienu deklarēto personu daudzdzīvokļu namos, kas nav sadalīti atsevišķos dzīvokļu īpašumos. Rīgas dome Tiesībsarga birojam skaidroja: «Ja vienai personai pieder dzīvokļa īpašumos nesadalīta ēka, kurā faktiski atrodas, piemēram, 5 dzīvokļi, tad būtu nesamērīgi piešķirt samazināto nekustamā īpašuma likmi par visu ēku, ņemot vērā, ka, ja šī pati ēka būtu sadalīta dzīvokļa īpašumos, tad ar vienu deklarēto personu samazināto likmi varētu saņemt tikai par vienu dzīvokļa īpašumu.».