Mucenieku cietumam pārrakstīs MK noteikumus

VISU PIESKATA. Vietējā aktīviste Marina Heniņa sola, ka iedzīvotāji rūpīgi sekos Ministru kabineta noteikumu izmaiņām. Ja neglīta dubultžoga ar dzeloņdrātīm ap ārzemnieku ieslodzījuma vietu nebūs, tas vērtējams arī kā viņas nopelns © F64

Iespējams, tieši vietējo iedzīvotāju protestu dēļ Iekšlietu ministrija pārrakstīs Ministru kabineta noteikumus par izmitināšanas centra iekārtošanas un aprīkošanas prasībām. Tā, lai Mucenieku ciema centrā blakus dzīvojamajām mājām nenāktos būvēt briesmīgu cietumu ar vēl briesmīgākiem dzeloņdrāšu un betona žogiem.

«Darīsim visu iespējamo, lai tas žogs nebūtu atbaidošs,» sola Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Garbars, un Neatkarīgajai parādītajā skicē tas patiešām neizskatās slikti. Divas glītas barakas ar dēļu žogu riņķī. Nekā briesmīga. Arī publika te nebūšot īpaši krimināla. Ģenerālis skaidro, ka vietējiem iedzīvotājiem nav jābīstas, ka viņiem līdzās ieslodzīs no Krievijas iebraukušus mašīnu zagļus un visādus citādus pārrobežu bandītus. Visus pēc kārtas te nelikšot – tikai patvēruma meklētājus, kam tiesa atsaka palikšanu Latvijā vai personības noskaidrošana ir procesā. Tādā gadījumā viņus no telpām esošajā Patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā pārvedīs pāri Mucenieku centrālajai ielai un līdz izraidīšanai iespundēs vienā no Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centra jaunceļamajām mājām. Jo citādi viņi tāpat kā līdz šim muks projām. Bet tikpat labi var būt, ka pēc apstākļu noskaidrošanas ārzemnieks no ieslodzījuma mājas tiek pārvests uz patvēruma meklētāju centru.

Kāpēc aizturētie ārzemnieki jāizmitina tieši Muceniekos, robežsardze galvu nelauzot – kur ministrija atradusi par iespējamu piešķirt telpas, to arī ņems par labu, jo Daugavpilī esošajā centrā vietas ir stipri par maz.

Par to, kāda tad galu galā izskatīsies jaunā vieta aizturētajiem ārzemniekiem, lielāka teikšana ir Iekšlietu ministrijai. Spēkā esošie noteikumi paģēr to ietērpt tērauda dubultžogā ar dzeloņdrātīm. Vēl betona žogs ap pastaigu laukumu, bruņustikli logos, kustību sensori. Vizualizācijā šie cietuma elementi nav redzami, un, kā iepriekš jau vēstīja iekšlietu ministra padomniece Daiga Holma, tas nebūs klasisks cietums ar dzeloņdrātīm un sargtorņiem. Ārzemnieki tajā mitināsies simpātiskos dzīvoklīšos, tomēr brīvi staigāt apkārt viņi gan nevarēs.

Viena no vietējo iedzīvotāju līderiem, kas aktīvi cīnās pret cietuma ierīkošanu Muceniekos, ir māksliniece Marina Heniņa.

Viņa Neatkarīgajai pauž izbrīnu par Iekšlietu ministrijas ieceri – nevis būvi pielāgot noteikumiem, bet gan noteikumus būvei. Lai nu kā, vietējie uzmanīgi sekošot līdzi noteikumu izmaiņām, jo cietumu ciema centrā viņi redzēt nevēlas.

Pagaidām gan vispār nav skaidrs, kā Mucenieku jaunbūvējamos apartamentus piepildīs ar migrantiem, jo atbilstoši valdības norādēm atrast patvēruma meklētāju vidū ģimenes, kas no Itālijas un Grieķijas pārkrautuvēm vēlētos doties uz Latviju, nevis Vāciju vai Zviedriju, robežsardzei īpaši nesekmējas.



Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais