Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

VAKARA ZIŅAS: Apskati Igaunijas pirmā pāra dzīvokli Rīgā

Igaunijas pirmais pāris Tomass Hendriks Ilvess un Ieva Ilvesa darba dienas pavada Igaunijā © VZ arhīvs

Igaunijas Valsts prezidents Tomass Hendriks Ilvess (62) ar sievu, latviešu ierēdni Ievu Ilvesu (38), kopš abu kopdzīves sākuma izvēlējušies Rīgā dzīvot klusajā centrā – augšstāva apartamentos. Turklāt Igaunijas pirmais pāris var lepoties ar saviem latviešu kaimiņiem, kas ir sabiedrībā zināmas personas – gan politiķi, gan kultūras darbinieki.

Iegādājas neremontētus piecu istabu apartamentus

Ieva Ilvesa, toreiz vēl uzvārdā Kupce, pirkuma līgumu par 138 kvadrātmetrus lielo dzīvokli Hanzas ielas namā noslēdza 2011. gada 10. janvārī. Lai tiktu pie plašā dzīvokļa, jaunā sieviete ņēma iespaidīgu aizdevumu «Swedbank» – 63 252 latus (90 000 eiro), liecina Zemesgrāmatas dati. Tieši šāda summa – 90 000 eiro par dzīvokļa iegādi – parādās Aizsardzības ministrijas ierēdnes valsts amatpersonas deklarācijā par 2011. gadu. Parādsaistībās gan Ieva toreiz deklarēja vien 81 000 eiro. Savukārt šie Hanzas ielas apartamenti toreiz tika tirgoti par 115 000 eiro. Pirms šā mājokļa iegādes Ieva Rīgā apskatīja vairākus variantus, bet izvēle par labu krita Rīgas klusajam centram. Ieva iegādājās jau ilgus gadus neremontētu piecu istabu dzīvokli. Dzīvoklī bija parkets, izolētas istabas, un to varēja pārplānot. Iegādājusies šos apartamentus, Kupce ķērās pie darba un ar dizainera palīdzību sāka plašajā dzīvoklī veikt remontdarbus.

Pateicoties augstajam amatam ministrijā, biežajām komandējuma naudām un saņemtajai 25 000 dolāru stipendijai no Baltijas – Amerikas brīvības fonda, nākamā Ilvesa kundze jau tobrīd bija turīga. Vēl pirms šā Rīgas dzīvokļa iegādes Kupcei jau piederēja dzīvoklis dzimtajos Limbažos, no iepriekšējā partnera un mazās meitiņas tēva mantotais dzīvoklis Kazbegi pilsētā Gruzijā, kā arī māja Salacgrīvā.

Kaimiņi sajūsmā, ka durvis atver pats Ilvess

Par «Ilvesa māju» jau iesauktajā namā dzīvokļi, kā izrādās, pieder vēl veselai virknei solīdu ļaužu, noskaidroja »Vakara Ziņas«, izpētot Hanzas ielas nama Zemesgrāmatas ierakstus. Nedaudz zem Ilvesu pāra dzīvoklis pieder kādreizējam finanšu ministram un vienam no ekspremjera Andra Šķēles uzticamākajiem līdzgaitniekiem Edmundam Krastiņam kopā ar sievu, Veselības ministrijas valsts sekretāri Solvitu Zvidriņu. Pavisam tuvu Ilvesu pārim mitinās arī Latvijas vēstnieka Zviedrijā Ginta Jegermaņa un žurnālistes Sanitas Uplejas ģimene. Bet viens no pirmā stāva dzīvokļiem šajā namā pieder nevienam citam kā Dailes teātra aktierim Artūram Skrastiņam. Viņa apartamenti gan ir nedaudz mazāki kā Ilvesiem – 109 kvadrātmetri, lai gan ģimenē ar aktrisi Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu aug dvīņi.

Kaimiņi ir sajūsmā, ka viņu mājā tagad dzīvo arī Igaunijas prezidents. Dienās, kad Ilvesu pāris dzīvo Rīgas dzīvoklī, pastiprināta drošība visiem mājas iedzīvotājiem ir garantēta. Turklāt, kas vēl var būt labāks par šo, ja pats Ilvess palīdz atvērt durvis un tās pieturēt, kamēr kaimiņi ieiet namā ar iepirkuma saiņiem. Bieži vien nedēļas nogalē Ilvesi dodas ieturēt maltīti uz tuvējo bāru «Vest». Viesmīļi zina stāstīt, ka Ilvesi nāk divatā un Ievas atvases gan nekad nav redzētas bārā.

»Vakara Ziņas« jau rakstīja, ka šā gada 2. janvārī Igaunijā, Vīlandes apriņķī, Hallistes baznīcā svinīgā ceremonijā gredzenus mija Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess un Latvijas Aizsardzības ministrijas Nacionālās kiberdrošības politikas koordinācijas nodaļas vadītāja Ieva Kupce, kas pēc kāzām pārgāja vīra uzvārdā. Abiem šī ir otrā laulība. Ilvesam no iepriekšējām attiecībām ir trīs bērni, bet Ievai divi.