POZITĪVI: Rīgai visas izredzes kļūt investoriem pievilcīgākai

© F64

Pēc nekustamā īpašuma nozares pārstāvju iniciatīvas, kuri norādīja uz lielo birokrātiju, kas pagarina projekta attīstīšanas laiku, notika nozares pārstāvju tikšanās ar Rīgas pašvaldības amatpersonām, kuri piekrita, ka saskaņošanas procedūras vajag vienkāršot un paātrināt. Tika izveidota darba grupa, kas gaida no uzņēmējiem konkrētus priekšlikumus, kā arī ir gatava uzsākt darbu pie "zaļā koridora" kritēriju izstrādes nozīmīgajiem investīciju projektiem.

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas LANĪDA pārstāvji jau vairākkārtēji vērsa Rīgas mēra Nila Ušakova un pašvaldības iestāžu darbinieku uzmanību uz nozari kavējošiem šķēršļiem: tas ir neadekvāti garais laiks atsevišķiem projekta posmiem plānošanas un projektēšanas jomā, kas var aizņemt vismaz piecus gadus, no tiem vismaz divi gadi paiet projektēšanas atļauju, saskaņojumu saņemšanai. Šie iemesli attur gan vietējos attīstītājus, gan starptautisko investīciju pieplūdi jaunu objektu attīstīšanā un Latviju nostāda zaudētājas lomā konkurences cīņā par investoru piesaisti lielu, pilsētai un iedzīvotājiem nozīmīgu, projektu attīstīšanā iepretim kaimiņvalstu galvaspilsētām - Tallinu un Viļņu.

Pagājušajā nedēļā notika LANĪDA iniciēta tikšanās ar Rīgas domes amatpersonām, uz kuru tika aicināti arī citu nevalstisko organizāciju, kas saistītas ar būvniecības un projektu atīstīšanas jomu pārstāvji.

"Ir likumdošana, ko ir nepieciešams mainīt, bet ir daudz jautājumu, kas risināmi pašvaldības līmenī. Mums būtu jāapspriež ko vajadzētu izmainīt, lai uz kaimiņu fona Rīga neizskatītos sliktāk un investoru nauda plūstu arī pie mums," atzīmēja LANĪDA valdes priekšsēdētājs Edgars Šīns. ‘’Mēs redzam, ka ir nepieciešams mainīt pieeju, lai izveidotu vienkāršu, lētu un ātru projektu attīstīšanas procesu. Jautājums ir par to, cik mēs esam gatavi kaut ko mainīt."

Pēc Arhitektu savienības pārstāves, Elīnas Rožlapas teiktā, nozarei trūkst visaptverošas informācijas par raksturīgākajām kļūdām projektu pieteikumos, kā arī par pašvaldības specifiskajām prasībām attīstītājiem.

Guntars Grīnvalds, Nacionālās nekustamo īpašumu attīstītāju alianses vadītājs, diskusijā uzsvēra, ka pašvaldības rīcībā ir sviras, kas ļauj pārskatīt un uzlabot tās saistošos noteikumus, tai skaitā tos, kas attiecas uz teritorijas plānošanu un būvniecības procesu, lai tie ir uzņēmējiem draudzīgāki.

Inguss Vircavs, Rīgas pašvaldības Būvvaldes vadītājs, izvērtējot uzņēmēju priekšlikumus, atzina, ka ir daudzi, kuri ir atbalstāmi, bet ne visas izmaiņas esot Būvvaldes kompetencē.

Baiba Fromane, Latvijas lielāko būvuzņēmēju pārstāvošās organizācijas - Latvijas Būvuzņēmēju partnerība vadītāja uzsvēra: "Mērķis sadarbībai un esošās situācijas uzlabošanai ir, lai Rīga kā Latvijas lielāko investīciju un arī būvniecības apjomu nodrošinātāja kļūtu konkurētspējīga Baltijā. Tādēļ gari termiņi, liekas birokrātiskas procedūras u.c. lietas, kas padara mūs nekonkurētspējīgus, ir optimizējamas, neatkarīgi no tā, vai tās skar pašvaldību, vai ir saistītas ar administratīviem aktiem, valdības noteikumiem. Mums ir jābūt ātrākajiem, nezaudējot kvalitāti. Tādēļ šo priekšlikumu iedzīvināšanā Rīgas pašvaldības atbalsts ir vitāli svarīgs, arī ietekmējot procesa uzlabošanu, tostarp - pašai domei nākot klajā pat ar nepopulāriem priekšlikumiem ministriju un valdības līmenī.

Viktors Valainis, Ekonomikas ministrijas parlamentārais sekretārs, kas arī piedalījās tikšanās, apliecināja, ka šie jautājumi ir būtiski un tie noteikti būs jaunās valdības politikas darba kārtībā. "Arī ministrs ir apliecinājis, ka strādās ar šiem jautājumiem, tiks organizētas darba grupu sanāksmes. Saeimā pēc pāris nedēļām notiks Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde, kur ar četru ministriju iesaisti tiks runāts par mājokļu politikas turpmāko virzību," teica V.Valainis.

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācija LANĪDA dibināta 1994.gadā. Tā ir patstāvīga, brīvprātīga sabiedriska organizācija, kura apvieno nekustamā īpašuma tirdzniecības aģentus. Tās biedru rindās šobrīd ir Latvijā pazīstamas un nekustamo īpašumu darījumu tirgū sevi pierādījušas nekustamā īpašuma firmas un virkne individuālo aģentu. LANĪDA vienmēr ir atvērta profesionāļiem, kas vēlas strādāt godīgi un ievērot savā darbā asociācijas Ētikas kodeksu. Katram LANĪDA biedram tiek izsniegts sertifikāts, kas apliecina viņu profesionālo kompetences līmeni. Lai kļūtu vēl labāk saskatāma un saprotama atšķirība starp sertificētiem un nesertificētiem nekustamā tirgus aģentiem, asociācija LANĪDA pieņēma Eiropas standartu "Prasības nekustamā īpašuma aģentu pakalpojumu sniegšanai". Tā kā nekustamā īpašuma tirdzniecības aģentu profesionālās darbības civiltiesiskās atbildības apdrošināšana ir viena no profesionālā standarta prasībām, tad no 2007.gada visi LANĪDA biedri tiek apdrošināti centralizēti. Viens no LANĪDA darbības pamatvirzieniem ir maksimāla nekustamo īpašumu tirgus sakārtošana, ko var panākt, veicinot savu biedru zināšanu un profesionālā līmeņa paaugstināšanu, kā arī standartizējot to darbību. LANĪDA aktīvi dibina starptautiskos kontaktus, konsultējas ar citu valstu profesionālām nozares apvienībām un ir kļuvusi par starptautisko apvienību CEPI, FIABCI un ICREA biedru.

Latvijā

No šī gada oktobra Latvijā stāsies spēkā jauns regulējums, kas aizliegs izmantot vissezonas "M+S" riepas ziemas periodā, tā vietā nosakot nepieciešamību izmantot riepas, kas marķētas ar "kalns un sniegpārsliņa" simbolu. "Drošas braukšanas skolas" vadītājs Jānis Vanks skaidro, ka "kas der visam, neder nekam", uzsverot, ka vissezonas riepas nav pietiekami efektīvas Latvijai raksturīgajos sniega un ledus apstākļos, un ņemot vērā, ka riepu kvalitāte ir būtiska drošībai, jaunais regulējums ir atbilstošs un loģisks.

Svarīgākais