Rīgā šodien notiek gājiens par bēgļu tiesībām

© F64

Šodien vairāk kā 120 pilsētās notiek gājiens par bēgļu tiesībām uz drošu ceļu no militāro konfliktu zonām

27.februārī Rīgā un vairāk nekā 120 citās pilsētās notiek gājiens par bēgļu tiesībām (European March for the Refugees Rights), lai mudinātu pasaules valstu līderus nodrošināt bēgļiem legālu un drošu patvēruma iespēju un tādējādi mazinātu cilvēku kontrabandas upuru skaitu.

Pagājušajā gadā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā gājis bojā 3771 cilvēks, savukārt, šī gada pirmajās sešās nedēļās noslīkuši jau 410 cilvēki, kas ir 35 reizes lielāks upuru skaits nekā šajā laikā pērn.

Pēc ANO Bēgļu aģentūras datiem, šobrīd 36% bēgļu ir bērni. Kopš 2015. gada septembra Vidusjūrā noslīkuši jau vairāk kā 340 bērni, tai skaitā zīdaiņi. Vairāk nekā 10 000 bērnu pēc ierašanās Eiropā ir pazuduši bez vēsts.

"Cilvēkiem, kuri bēg no kara un vardarbības, nav legālas iespējas nokļūt drošībā. Pašlaik viņiem nav citas izvēles, kā maksāt kontrabandistiem par braucienu pārpildītā laivā pāri Vidusjūrai un riskēt ar savu dzīvību. Nereti cilvēki tiek sadzīti laivās ar varu. Savukārt nabadzīgie cilvēki paliek vardarbības slazdā. Kamēr nav panākta militāro konfliktu izbeigšana, pasaules valstu līderiem jārada drošs, legāls ceļš, kā cilvēkiem patverties no nemieru plosītajiem reģioniem. Mēs nedrīkstam ļaut aizspriedumiem stāties ceļā cilvēcībai un noskatīties, kā cilvēki mirst mūsu acu priekšā," skaidro domubiedru grupas "Gribu palīdzēt bēgļiem" pārstāvji.

Šajā dienā gājiens par bēgļu tiesībām notiek 33 valstīs - tai skaitā arī Lietuvā -kopumā vairāk nekā 120 pilsētās. Gājienos tūkstošiem cilvēku pieprasa bēgļiem legāla un droša ceļa nodrošināšanu līdz patvēruma vietām, cilvēktiesību ievērošanu, kā arī cilvēcīgus uzņemšanas apstākļus.

Rīgā gājienu organizē domubiedru grupa "Gribu palīdzēt bēgļiem".

Latvijā

Pēc tam, kad Bērnu klīniskajā Universitātes slimnīcā nomira pret difetriju nevakcinēts puisītis, bet viņa divas māsas, kas arī slimo ar šo nāvējošo slimību, pretēji vecāku gribai turpina ārstēties slimnīcā, soctīklos arvien plašāk skan vakcīnu skeptiķu uzbrukumi ārstiem.

Svarīgākais