Pārbauda mūmijas identitāti

© F64

Kādā dzīvoklī Rīgā, Raņķa dambī 7, atrasta mūmija. Precīzāk sakot, mumificējušās cilvēka atliekas. Tagad jānoskaidro, gan kas tas par cilvēku, gan arī tas, kas ar viņu noticis, jo mumificētās atliekas atpazīt nav iespējams, Neatkarīgajai saka pašvaldības uzņēmumā Rīgas namu pārvaldnieks (RNP).

Ēkas pārvaldnieks ir SIA RNP, dzīvoklis, kurā uzgāja mirušo, pieder pašvaldībai – Mājokļu un vides departamentam. Īrniece vairāku gadu laikā bija iekrājusi apmēram 6000 eiro parādu, ar kura piedziņu nemaz tik raiti nevedās. Tiesvedība pret parādnieci uzsākta 2012. gadā, 2013. gadā pašvaldības darbinieki devās uz dzīvokli, bet durvis neviens nevēra vaļā, skaidro RNP pārstāve Santa Vaļuma. Īrniece bijusi darbspējīgā vecumā, ap 50 gadu veca, neviens šajā dzīvoklī dzīvojošo sievieti neesot meklējis kā pazudušu, pat ne sociālie darbinieki, tāpēc neradās aizdomas, ka viņa varētu būt mirusi vai noticis noziegums. «Parasti jau radinieki zvana,» piebilst S. Vaļuma. Pašlaik nemaz nevarot pateikt, vai dzīvoklī atrastā mūmija ir īrniece – parādniece vai kāda cita persona, kas kāda iemesla dēļ atradusies pašvaldības dzīvoklī savā nāves brīdī. Precīzu mirušā vai mirušās personību un nāves iemeslu noskaidros ekspertīzē un sāktajā kriminālprocesā.

Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pārstāve Inga Ivanova informē, ka šis ir tipisks gadījums, kad parādnieks neatver durvis, nereaģē uz pirmstiesas paziņojumiem un tiesu izpildītāja vizīti. «Lūdzām RNP apsekot pašvaldības dzīvokļus, jo bija aizdomas par apakšīri, bet durvis vaļā jau never,» viņa saka, tādējādi ļaujot saprast, ka arī pašvaldības izīrētā īpašumā īrnieks mēdz ignorēt īres līguma nosacījumus. Izīrētājam nav dzīvokļa atslēgu, un tad radikālais veids, kā iekļūt īpašumā, – uzlauzt durvis. Taču pašvaldība tā nerīkojas. Pat ierodoties tiesu izpildītājam, vismaz pirmajā reizē dzīvokļa durvis neuzlaužot. I. Ivanova skaidro – ja nav ziņu, ka noticis noziegums vai dzīvoklī esošā persona ir mirusi, tad policija durvis neuzlauzīs. Sociālajos tīklos tiek izplatīta informācija, ka kaimiņi sūdzējušies RNP par neciešamu smaku pirms gadiem četriem pieciem, bet saņēmuši atrunas par bojātu kanalizāciju. Dzīvoklī ar mūmiju policija un pašvaldības darbinieki iekļuvuši pēc tam, kad kaimiņi informējuši par uzlauztām durvīm. Jo pašvaldības pārstāvjiem ir ierobežotas iespējas iekļūt savā izīrētajā īpašumā.

Mājokļu un vides departamentā tagad tiek meklētas likumīgas un likumiskas iespējas, kā pašvaldības darbinieki varētu iekļūt Rīgas domei piederošā dzīvoklī arī tad, ja policijai nav tiesiska pamata iekļūt dzīvoklī. Par jaunu normatīvo aktu izstrādi vai grozīšanu netiek spriests, vispirms iespējas tikšot meklētas jau esošā regulējuma ietvaros.

RNP vakar vēstīja, ka dzīvoklis Raņķa dambī 7 ir dezinficēts. S. Vaļuma uzsver, ka pārējiem mājas iedzīvotājiem tūkstošiem eiro lielais parāds nebūs jāmaksā.



Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.