KNAB birojs no greznās Alberta ielas pārcelsies uz Brīvības ielu

Marta sākumā plānota Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pārcelšanās uz jaunām telpām.

Nomas līgums par ēkas Brīvības 104/106 nomu noslēgts ar privātpersonu.

KNAB jau ilgāku laiku meklēja jaunas darba telpas, lai ekonomiski izlietotu birojam piešķirto budžetu, vienlaikus vērtējot iespējamo nomas telpu atbilstību normatīvo aktu un biroja darbībai nepieciešamajām specifiskajām prasībām.

Piedāvājumu izvērtēšanas rezultātā tika konstatēts, ka valsts un pašvaldību institūciju piedāvātie varianti neatbilst biroja darbībai nepieciešamajām prasībām. Izvērtējot citus piedāvājumus, par ekonomiski izdevīgāko tika atzītas telpas Brīvības ielā 104/106. Turklāt tas ir piemērotākais no piedāvātajiem variantiem, kur iespējams nodrošināt pilnvērtīgu biroja darbu ar valsts noslēpuma objektiem, pielāgojot ēku un tajā esošās telpas speciālajām prasībām par valsts noslēpuma aizsardzību un informācijas sistēmu drošību, norādīja biroja pārstāvis.

Patlaban biroja darba telpas ir izvietotas trīs dažādās ēkās - Alberta 13, Alberta 12 un Strēlnieku 9. Taču jaunajās telpās visas biroja struktūrvienības atradīsies vienkopus vienā ēkā, attiecībā uz personāla, telpu un datu fizisko drošību nodrošinot nepieciešamās prasības, ko nosaka Ministru kabineta noteikumi par valsts noslēpuma, NATO, Eiropas Savienības un ārvalstu institūciju klasificētās informācijas aizsardzību.

Piemēram, būs iespējams nodrošināt attiecīgajiem drošības noteikumiem atbilstošu seifu skaitu, paveras plašākas iespējas nodrošināt aizsardzību datoriem un informācijas sistēmām, kurās notiek darbs ar valsts noslēpumu. Līdzšinējās telpās visus nepieciešamos drošības pasākumus traucēja ieviest ēkas vēsturiskā specifika un biroja telpu atrašanās trīs dažādās ēkās.

Saskaņā ar jaunā līguma nosacījumiem par telpu nomu tiek noteikta fiksēta (uz trīs gadiem) nomas maksa 2,78 lati bez PVN par kvadrātmetru mēnesī. Patlaban šī takse ir vidēji 4,47 lati, tādējādi darba telpu viena kvadrātmetra nomas maksu samazinot vēl par 38%. Pirms tam birojs ar pašreizējiem īpašniekiem bija panācis vienošanos samazināt telpu nomas maksu par 55% - no 9,96 latiem kvadrātmetrā pagājušā gada sākumā uz 4,47 latiem kvadrātmetrā šā gada sākumā.

Ja pagājušajā gadā par telpu nomu 1700 kvadrātmetru platībā un apsaimniekošanu birojs mēnesī maksāja 12 600 latu. Papildus tam 410 latus par automašīnu stāvvietām. Par jauno telpu 2500 kvadrātmetru platībā nomu birojs tērēs aptuveni 8 400 latu, bet nekustamā īpašuma apsaimniekošanu veiks patstāvīgi. Turklāt biroja automašīnas būs iespējams novietot ēkai pieguļošajā teritorijā.

Patlaban ir izsludināts iepirkums par mēbeļu un dokumentu pārvešanu, piebilda Vitenburgs.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Pierīgas Dienvidu iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo, 1991. gadā dzimušo Olitu Šķēli, kura 14. oktobrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīves vietas Olainē, Stacijas ielā 36 un līdz šim brīdim sievietes atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais