Vecāķu iedzīvotāji veido muzeju

KULTŪRAS CENTRA GAIDĀS. Vecāķu stacija kādreiz © Privāts arhīvs

Vecāķu biedrība ir sabiedriska organizācija, kurā apvienojušies iedzīvotāji un pēc savas iniciatīvas rīko pasākumus, piemēram, Vecāķu svētkus, un labiekārto kādreizējā kūrortciemata apkārtni. Pašlaik darba kārtībā ir iecere izveidot kultūras centru, stāsta biedrības līdzpriekšsēdētāja Ilona Jahimoviča.

Biedrība no VAS Latvijas dzelzceļš ir saņēmusi seno koka dzelzceļa stacijas ēku. Vecāķu biedrības aktīvisti tur vēlas izveidot kultūras centru, kurā ietilps muzejs un izstāžu zālē, kā arī, transformējot telpu, būtu iespēja rīkot koncertus. «Mums, vietējiem iedzīvotājiem, pat nav kur balsot, nav kur Vecāķu svētkus rīkot, ja ārā līst, mums nav kur pulcēties, kad gribam sanākt kopā. Tagad pasākumi notiek privātās telpās, cilvēki piedāvā savas mājas vai verandas,» stāsta I. Jahimoviča. Tik tiešām, 2014. gadā Vecdaugavas, Vecāķu un Mangaļsalas iedzīvotāji rakstīja iesniegumu Centrālajai vēlēšanu komisijai par to, ka Vecāķos vairs nav paredzēts izveidot vēlēšanu iecirkni. Rīgas domes ārkārtas sēdē tika nolemts izveidot vēlēšanu iecirkni Vecāķu dzelzceļa stacijas ēkā.

I. Jahimoviča informē, ka ir izstrādāta tāme, lai koka ēkas telpas atjaunotu, tas izmaksās apmēram 30 000 eiro. «Rīkosim talkas, maija pēdējā sestdienā, kad notiks trešie Vecāķu svētki, vāksim ziedojumus, meklējam finansējumu arī citādā veidā. Uzrakstīju projektu pašvaldības kultūras projektu finansējuma konkursam, lai mēs šajās telpās varētu uzsākt darbu,» viņa kaļ plānus. Ekspozīcija topošajam muzejam jau ir izveidota un divas reizes tikusi izstādīta, bet materiālu klāsts tiek papildināts. I. Jahimoviča saka – muzeja vajadzībām labprāt saņemtu fotogrāfijas par atpūtu Vecāķos padomju gados, kā arī foto ar bijušā kinoteātra ēku. Biedrības rīcībā neesot nevienas fotogrāfijas, kurā iemūžināts kādreizējais kinoteātris Vasara, padomju laikā pārdēvēts par Meistaru un Margaritu. Ar biedrību var sazināties un ieskenētas fotogrāfijas var sūtīt, rakstot uz e-pastu vecakubiedriba@gmail.com.

 

Svarīgākais