Aicina uz mirušo piemiņas svētkiem

Rīdzinieki rīt, 6. septembrī, tiek aicināti uz kapu svētkiem, lai ar vienkāršu un sirsnīgu ceremoniju pieminētu aizgājušos. Kā norāda viena no idejas iniciatorēm Dace Briede, šis piemiņas pasākums tiek veidots kā laicīgie svētki, lai būtu piemērots visai sabiedrībai, ne tikai reliģioziem cilvēkiem.

Svētdien sēru ceremoniju mākslinieki veltīs atsevišķas piemiņas runas mirušajiem bērniem un jauniešiem, pusmūžā aizgājušajiem un sirmā vecumā mirušajiem, starp tām paredzētas mežraga, vijoles, ērģeļu mūzikas starpspēles. Līdzi jāņem vien siltas domas par aizgājušajiem, par nākotni un ziedi, ko nolikt ne tikai uz savējo kapu kopiņām, bet arī uz neaprūpētajām.

"Šie kapu svētki būs tiem, kam patīk sirds dzeja, – nevajag nekādu lielo filozofiju, tas būs vienkāršs piemiņas koncerts aizgājušajiem. Jaunatni mūsdienās ir ļoti grūti dabūt uz kapiem, biežāk bērni turp iet ar vecvecākiem, un tad viņiem liekas interesanti. Bet ir tāda atziņa – godā savus mirušos, tad arī pats tiksi godāts," saka D. Briede. Kapu svētki parasti ir pakārtoti baznīcai, taču kopš sešdesmitajiem gadiem tiek rīkoti arī laicīgie svētki, kas ir piemēroti visai sabiedrībai. Agrāk tie notikuši oficiāli, trīs svētdienās aptverot visus kapus. Tradīcija atsākās atmodas laikā, taču tagad atkal piemirsta. "Ne visi ir ticīgi, tāpēc laicīgie kapu svētki ir vajadzīgi. Visu cieņu baznīcai, bet tā ir mierinājums, kamēr laicīgie kapu svētki atveldzē dvēseli un ļauj katram savus mīļos pieminēt tā, kā pats vēlas," skaidro D. Briede.

Piemiņas pasākums svētdien pulksten 12 notiks Raiņa un Miķeļa kapos pie Raiņa pieminekļa, pulksten 14 – I un II Meža kapos pie I Meža kapu lielās kapličas.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais