Aicina parakstīties pret imigrantu uzņemšanu Rīgā

© Scanpix

Šodien no plkst. 10:00-16:30 Rīgas iedzīvotājiem ir iespēja doties uz Brīvības gatvi 266, lai lemtu imigrantu uzņemšanas jautājumu.

Šo iniciatīvu rīko pilsonisko aktivitāšu "STOP masu imigrācijai!" autors Andris Orols. Viņš uzsver, ka pret migrantiem ir 78,3%. no Latvijas sabiedrības. Viesmīlīga ir tikai valdība un Saeima, bet pārliecinošs sabiedrības vairākums nostājas pret patvēruma meklētāju uzņemšanu. To pierāda sociālo pētījumu kompānijas SKDS dati. Vien 15,7% respondentu uzskata, ka Latvijai būtu jāuzņem patvēruma meklētāji no Tuvajiem Austrumiem un Ziemeļāfrikas. 78,3% ir pret. Un tikai 6% šai jautājumā nav viedokļa. Vairumam iedzīvotāju viedoklis ir, turklāt par sliktu migrantiem. Tas vēlreiz apliecina, ka viņu integrācija mūsu zemē nebūs vienkārša, bet varbūt izrādīsies pat neiespējama.

2015. gada nogalē vairāku pašvaldību iedzīvotāji iesniedza savu pilsētu un novadu domēm kolektīvos iesniegumus, kuros izteica vēlmi bēgļu uzņemšanas jautājumus savu pašvaldību teritorijās lemt pašiem. Šīs tiesības iedzīvotājiem garantē Latvijas likumdošana: LR Satversmes 1. un 2., 91. , 101. un 104.pants, likuma "Par pašvaldībām" 3. pants ("Vietējā pašvaldība ir vietējā pārvalde, kas [..] nodrošina likumos noteikto funkciju, kā arī šajā likumā paredzētajā kārtībā Ministru kabineta doto uzdevumu un pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot valsts un attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses"). LR Satversmes 101.pants ("Ikvienam Latvijas pilsonim ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties valsts un pašvaldību darbībā, kā arī pildīt valsts dienestu, Pašvaldības ievēlē pilntiesīgi Latvijas pilsoņi un Eiropas Savienības pilsoņi, kas pastāvīgi uzturas Latvijā. Ikvienam Eiropas Savienības pilsonim, kas pastāvīgi uzturas Latvijā, ir tiesības likumā paredzētajā veidā piedalīties pašvaldību darbībā. Pašvaldību darba valoda ir latviešu valoda.") un 104.pants ("Ikvienam ir tiesības likumā paredzētajā veidā vērsties valsts un pašvaldību iestādēs ar iesniegumiem un saņemt atbildi pēc būtības. Ikvienam ir tiesības saņemt atbildi latviešu valodā.") garantē Latvijas pilsoņiem tiesības piedalīties valsts un pašvaldību darbā.

Pagājušā gada nogalē ir saņemtas atbildes no VARAM, Rīgas, Ropažu un, iespējams, arī citu pašvaldību iesniegumu iesniedzējiem, kurās norādīts, ka likumdošana nereglamentē imigrantu uzņemšanu pašvaldībās.

Pamatojoties uz LR Satversmes 1., 2., 91. un 101.pantu un likuma "Par pašvaldībām" 3. pantu 2016.gada 16.janvārī, Rīgā (Teikā), Brīvības gatvē 266 (1.stāva zālē), 10.00-16.30 notiks Rīgas iedzīvotāju sapulce un balsošana imigrantu uzņemšanas jautājumā.

Sapulce ir atvērta un tajā var piedalīties jebkurš interesents, bet balsošanā piedalās tikai Rīgas teritorijas iedzīvotāji (gan pilsoņi, gan nepilsoņi). Balsot gribētājiem līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments. 

10.00 - reģistrācijas sākums

11.00-13.00 - uzrunas un diskusijas

10.00-16.30 - balsošana

Balsojums notiks rakstveidā. Balsotāji reģistrējoties saņems balsojuma lapas ar apspriežamo jautājumu un tukšām ailēm "PAR" un "PRET". Izdarot izvēli, lapas būs jāiemet tam paredzētajā tilpnē. Balsotājiem nav obligāti jāpiedalās sapulcē - pēc reģistrācijas un nobalsošanas rīdzinieki var doties prom.

Svarīgākais