Pārdaugavā policija no vardarbības un bada izglābj meitenīti

© F64

Rīgas pašvaldības policija Pārdaugavā, neapkurinātā, nekārtīgā dzīvoklī atradusi piecus gadus vecu bērnu. Meitenīte bija badā. Policijas darbinieki arī konstatēja, ka bērns ir sists, tāpēc aizveda viņu uz krīzes centru.

Pēdējās nedēļas laikā, īsi pirms un īsi pēc svētkiem pašvaldības policijai nācies steigties palīgā vairākiem bērniem, kuri atradās veselībai un pat dzīvībai bīstamos apstākļos.

Jaunā gada pirmajā dienā īsi pirms desmitiem Rīgā, Iļģuciemā policija saņēma izsaukumu uz kādu dzīvokli, kur risinājies ģimenes konflikts – tur sastaptas divas sievietes, māte ar meitu, stiprā alkohola reibumā. Dzīvoklī bija mazgadīgi bērni, par kuriem māte nespēj parūpēties. Policija izsauca ātro palīdzību, un mediķi pieņēma lēmumu bērnus hospitalizēt, bet policija uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par bērnu aprūpes pienākumu nepildīšanu.

Savukārt šonedēļ, 4. janvārī, pēc pieciem dienā policija saņēma informāciju, ka dzīvoklī Latgales priekšpilsētā atrodas divi mazi bērni, kuru vecāki ir reibumā, un sociālā dienesta darbiniekiem nepieciešama palīdzība bērnu izņemšanai no ģimenes un nogādāšanai drošā vidē. Šajā situācijā pieņemts lēmums par bērnu šķiršanu no ģimenes un ievietošanu bērnu aprūpes centrā. Traģiski notikumi risinājušies naktī no pirmdienas uz otrdienu, kad kādā dzīvoklī Pārdaugavā policija atradusi septiņus gadus vecu meitenīti, kuras tēvs draudējis izdarīt pašnāvību. Vīrieti aizveda uz slimnīcu, bet par meitenīti aprūpi uzņēmās tuvu draugu ģimene.

Kādā dzīvoklī Pārdaugavā aukstumā atrasts mazs bērns. «Informāciju par šo bērnu mēs saņēmām no anonīma avota,» Neatkarīgajai saka Rīgas pašvaldības policijas speciāliste Inese Krieviņa. Dzīvoklis bija nekārtīgs, netīrs, neapkurināts, un tur nebija atrodams nekāds ēdiens. Bērns bija atstāts badā, turklāt tika pamanītas vardarbīgas izturēšanās pazīmēs – bērns bija sists. «Šādi gadījumi diemžēl ir regulāri,» saka I. Krieviņa. Policija aicina līdzcilvēkus nebūt vienaldzīgiem un ziņot par aizdomīgiem gadījumiem, ja bērns ir izlaists no mājām nepienācīgā apģērbā vai atrodas uz ielas viens pats vai vēlā vakarā. Sociālie dienesti neatklāj sīkāku informāciju par šīm ģimenēm, taču norāda, ka visos gadījumos uzsāktas pārbaudes par to spēju rūpēties par bērniem.



Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais